LiveTimisoara.ro

INEDIT! A aparut bursa pentru preoti

Guvernul Ungariei iniţiază o bursă pentru preoţi după modelul programului Kőrösi Csoma Sándor - a declarat luni la Budapesta István Grezsa, însărcinatul guvernamental responsabil cu coordonarea dezvoltării şi a colaborării dintre judeţul Szabolcs-Szatmár-Bereg din Ungaria şi Ucraina Subcarpatică.

Iniţierea bursei a fost motivată de însărcinatul guvernamental prin faptul că în bisericile istorice maghiare din afara graniţelor Ungariei este mare nevoie de preoţi, precum şi de munca tinerilor bursieri din cadrul Programului Kőrösi Csoma Sándor, care au misiunea de a organiza viaţa comunităţilor maghiare. Acesta a mai adăugat că pentru păstrarea identităţii naţionale şi a limbii materne este nevoie şi de întărirea comunităţilor bisericeşti.

Însărcinatul guvernamental a numit programele pentru bursieri ca fiind pilonii politicii naţionale. A anunţat că în viitorul apropiat vor fi lansate noile programe Kőrösi Csoma Sándor şi Petőfi Sándor, iar numărul participanţilor va creşte cu 180 de persoane, ca urmare a interesului mărit. Bursierii Programului Kőrösi primesc 550 de mii de forinţi (8200 lei), iar cei de la Programul Petőfi beneficiază de o bursă de 400 de mii de forinţi (6000 lei).

În anii precedenţi tinerii buriseri au ajuns în Voivodina, Bosnia-Herţegovina¸ Macedonia, Croaţia, Slovenia, Slovacia, Ucraina Subcarpatică, Transilvania, dar şi în America Latină, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Israel, Canada, Statele Unite, să ajute la o mai bună organizare a vieţii comunităţilor maghiare din ţările respective, precum să contribuie şi la întărirea relaţiilor cu ţara-mamă.

MTI

 

Comments

comments