LiveTimisoara.ro

Klaus Iohannis este asteptat duminica la Timisoara

Asociaţia Foştilor Deportaţi în URSS comemorează duminică, 8 martie 2015, 70 de ani de la deportarea germanilor din România la muncă silnică în fosta Uniune Sovietică. La Timişoara are loc o manifestare de amploare cu liturghie episcopală şi dezvelirea primului monument memorial din oraş pentru una dintre cele mai negre file din istoria etnicilor germani din România.

Liturghia comemorativă o va celebra excelenţa Sa Episcopul Diecezei romano-catolice de Timişoara Martin Roos de la ora 10 în domul din piaţa Unirii. Muzica o vor interpreta corul şi orchestra domului catolic alături de soliştii Daniela Ciucur, Daniel Zah şi Lucian Oniţă, sub bagheta capelmaestrului Prof. Dr. Walter Kindl şi a concertmaestrului Dr. Ioan Fernbach. Vor fi interpretate compoziţii de Franz Schubert şi Wolfgang Amadeus Mozart.klaus iohannis timisoara

Alocuţiunile şi  discursul festiv, rostit de preşedintele Asociaţiei Foştilor Deportaţi în URSS Ignaz Bernhard Fischer, vor avea loc după liturghie în sala festivă a casei „Adam Müller-Guttenbrunn“. Invitaţi sunt preşedintele României Klaus Iohannis, ministrul de Externe Bogdan Aurescu, subsecretarul de stat în Departamentul pentru Relaţii Interetnice Christiane Gertrud Cosmatu, prefectul judeţului Timiş Eugen Dogariu şi primarul Timişoarei Nicolae Robu. Oaspeţii de onoare vor fi împuternicitul guvernului federal german pentru problemele imigranţilor de origine germană si minorităţi naţionale din cadrul Ministerului Federal de Interne al Republicii Federale Germania Hartmut Koschyk, ambasadorul RFG la Bucureşti Werner Hans Lauk, consulul german din Timişoara Rolf Maruhn, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România, Dr. Paul-Jürgen Porr, preşedintele de onoare al FDGR Dr. Paul Philippi şi deputatul FDGR Ovidiu Ganţ.

Memorialul pentru foştii deportaţi în URSS va fi dezvelit în curtea casei Adam Müller-Gutterbrunn pe strada Gheroghe-Lazăr şi sfinţit de către episcopul romano-catolic Martin Roos. Monumentul a fost realizat din marmură la Rusca Montană din banii economisiţi ai asociaţiei foştilor deportaţi, declară preşedintele acesteia Ignaz Bernhard Fischer. Pentru soclu Asociaţia Şvabilor emigraţi din Banat în Germania a donat 1000 de euro. Forumul Germanilor din Banat a susţinut proiectul din punct de vedere organizatoric.

“Ne bucurăm foarte mult de buna colaborare cu episcopia romano-catolică şi sperăm ca pe viitor să mai avem parte de multe proiecte comune” a spus preşedintele FDGB Ioan Fernbach.

Peste 70000 de etnici germani au fost deportaţi în anul 1945 în lagărele de muncă sovietice pentru a depune aşa-numită “muncă reparatorie pentru daunele de război provocate de armata nazistă”. Ultimii deportaţi s-au reîntors acasă abia la sfârşit de decembrie 1949, după cinci ani de muncă depusă pentru „reconstrucţia” statului sovietic. Azi cei mai tineri dintre ei au trecut de vârsta de 85 de ani, numărul lor total în România fiind de aproximativ 1000 de persoane.

Comments

comments