LiveTimisoara.ro

Laszlo Tokes: CNMT sarbatoreste in 2018 anul autodeterminarii nationale maghiare

Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) sărbătoreşte în 2018 anul autodeterminării naţionale maghiare şi îşi va organiza programul corespunzător, a anunţat europarlamentarul Laszlo Tokes luni, în cadrul unei conferinţe de presă de la Oradea.

Potrivit preşedintelui CNMT anunţul privind anul autodeterminării este ocazionat de împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea Consiliului Naţional din Transilvania, condus de Istvan Apathy, organizaţie pe care CNMT o consideră predecesor de drept. Laszlo Tokes a spus că românilor care serbează centenarul unirii Transilvaniei cu România li se cuvine respect, însă trebuie admis că maghiarii din Transilvania nu au motiv de sărbătoarea, deoarece ei „nu se pot simţi acasă în patria lor”. Europarlamentarul este de părere că atât pentru români, cât şi pentru maghiari cel mai mare cadou cu ocazia centenarului ar fi sfârşitul postcomunismului, continuarea schimbării de regim, şi, totodată, schimbarea de regim în domeniul politicilor privind minorităţile.tokes laszlo ue eu
Laszlo Tokes a catalogat drept pozitiv faptul că în decembrie Parchetul Militar a anunţat că momentul 1989 a fost o lovitură de stat în România. Tokes a adăugat că şi el a fost audiat de către procurori legat de evenimentele din 1989, iar el a declarat în faţa procurorilor că după revolta populară din Timişoara, la Bucureşti a urmat o lovitură de stat. Acesta consideră de bun augur că ceea ce el ştia de mult, a fost confirmat de procuratură.

Europarlamentarul şi-a exprimat speranţa că Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) nu va asista la „guvernarea antidemocratică şi coruptă” a Partidului Social Democrat (PSD) şi al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) şi nu va legitimiza PSD, al cărui preşedinte de onoare este Ion Iliescu, personajul principal al loviturii de stat din 1989.

Laszlo Tokes a salutat proiectul de autonomie al Ţinutului Secuiesc depus în decembrie la Parlamentul României de către parlamentarul Partidului Civic Maghiar (PCM), Jozsef Kulcsar-Terza şi a catalogat drept ruşinos că nici parlamentarii UDMR, nici preşedintele PCM, deputatul Zsolt Biró nu au participat la depunerea iniţiativei legislative.
La sfârşitul conferinţei de presă Laszlo Tokes şi colaboratorii săi au semnat Iniţiativa Cetăţenească europeană Minority SafePack. Europarlamentarul a subliniat importanţa acestui demers şi a alegerilor paramentare din Ungaria pentru politicile privind naţiunea maghiară.

MTI
livetimisoara.ro

Comments

comments