LiveTimisoara.ro

TURURI DE ARHITECTURA – Proiect cultural dedicat promovarii patrimoniului arhitectural timisorean

Ordinul Arhitecților din România Filiala Teritorială Timiș, în calitate de organizator, anunţă încheierea celei de-a doua ediţii a proiectului cultural “Tur de arhitectură”.

Proiectul s-a adresat publicului larg, cu scopul unei mai bune înțelegeri a arhitecturii și a mediului construit în mijlocul cărora ne desfășurăm viața de zi cu zi. Obiectivele proiectului au fost atât promovarea patrimoniului timişorean cât şi lansarea unui dialog pentru stimularea interesului şi implicarea timişorenilor în folosirea conştientă şi asumată a peisajului urban. Traseele noi, website-ul optimizat, dar şi oamenii implicaţi au făcut ca cea de-a doua ediţie să se bucure de o primire entuziastă, aprecieri din partea publicului larg şi o deschidere şi mai mare faţă de ediţia din 2016.tur de arhitectura
Peste 600 de persoane s-au înscris pentru a participa la tururi. Dintre aceștia peste 400, 48% cu vârste între 25-34 ani şi 26% cu vârste între 35-44 ani, au parcurs setul de 16 tururi ghidate de arhitectură în lunile septembrie, octombrie, pe jos sau cu bicicleta. Ocuparea locurilor disponibile la fiecare tur s-a făcut în primele 12 ore de la deschiderea înscrierilor, iar prezența la tururi a fost de 100%. Procesul de însuşire a cunoştinţelor despre oraşul Timişoara a devenit, prin aceste tururi, unul distractiv, relaxant şi interactiv, un mod de socializare în mişcare, fără a fi fost alterată valoarea conţinutului istoric.

La baza proiectului au stat 8 teme și trasee definitorii pentru arhitectura și urbanismul Timișoarei, tururile având o durată de 2 până la 5 ore. Şase dintre cele opt teme s-au adresat adulților și tinerilor cu vârste peste 14 ani: Piețele și harta orașului – Patrimoniu în așteptare, Orașul și apa – Malurile canalului Bega, Proprietăți și locatari – Arbore genealogic, Locuirea de altădată – Elisabetin și parcurile sale, Spaţiul şi percepţia – Arhitectura clădirilor de învăţământ, Edificare şi restaurare – Iosefin şi pieţele sale. În parteneriat cu Asociaţia De-a arhitectura, două dintre cele opt trasee propuse au fost destinate copiilor cu vârste cuprinse între 7 şi 11 ani. Expediţiile copiilor au fost organizate ca o extindere a activităţilor desfăşurate în cadrul asociației: Detectivii urbani – Tur pentru copii (9-11 ani), Călătorie în timp – Joc urban în Elisabetin (7-8 ani).

Echipa care s-a dedicat procesului de implementare a ediției 2017 a proiectului, formată din arh. Oana Preda, arh. Laura Anca Herman, arh. Paula Iftimescu şi arh. Silvia Casandra Tripşa, a fost și anul acesta coordonată de arh. Roxana Pătrulescu, căreia i s-au alăturat ghizii: arh. Maja Bâldea, arh. Cristian Blidariu, arh. Gabriela Pașcu, arh. Victor Popovici, arh. Sergiu I. Sabău.

„Oameni faini, povestiri interesante…genul acela de tur care te poartă spre conştientizarea locurilor frumoase pe care comunitatea le are, dar şi a importanţei implicării în păstrarea şi transmiterea lor mai departe. Recomand!”,
„Un grup minunat care doreşte să ne ofere o altă perspectivă asupra oraşului în care trăim, dar pe care nu-l cunoaştem suficient. Clădiri, oameni, poveşti, perspective, puncte de vedere care ne obligă să nu uităm istoria oraşului. O experienţă pe care fiecare locuitor sau vizitator al oraşului Timişoara ar trebui să o trăiască. 5 stele sunt puţine! Felicitări!”, „Minunate tururile, foarte bine gândite toate layerele de informaţii care se transmit, bine explicat, şi interesante deopotrivă pentru arhitecţi şi non-arhitecţi. Nici nu e de mirare că e bătaie pe locuri. Recomand!”, sunt doar câteva din părerile participanţilor de la cea de-a doua ediţie, care au surprins valoarea proiectului.

Proiectul a fost sprijinit atât de Primăria Municipiului Timișoara, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș și Consiliul Judeţean Timiş, cât şi de firma HOLCIM. Partenerii proiectului au fost: Facultatea de Arhitectură şi Urbanism Timişoara, Asociaţia De-a Arhitectura, Asociaţia Prin Banat, Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană, Asociația de la patru, Colegiul Național de artă ION VIDU și Universitatea de Vest Timișoara.

livetimisoara.ro

Comments

comments