LiveTimisoara.ro

Un deputat liberal de Timis solicita o evaluare responsabila a scolilor doctorale!

Marilen Pirtea, deputatul Partidului Național Liberal (PNL) a transmis redacției LiveTimișoara.ro un comunicat de presă prin care solicită o evaluare responsabilă a școlilor doctorale! Iată ce cere tânărul parlamentar de Timiș:marilen-pirtea

Prorogarea evaluării școlilor doctorale este doar o soluție de avarie. Solicit o evaluare responsabilă a școlilor doctorale, nu una făcută pe genunchi

Un nou act emis de Guvernul României scoate la lumină o problemă care trenează de șase ani: evaluarea școlilor doctorale. De la adoptarea Legii Educației Naționale, din 2011, evaluarea școlilor doctorale a fost și a rămas una dintre marile restanțe ale guvernărilor care s-au succedat. Solicit o abordare responsabilă a evaluării școlilor doctorale, în care universitățile și experții în învățământ superior să fie ascultați.

Partea bună a acestei decizii este că executivul ia, în sfârșit, act de situația delicată a evaluării școlilor doctorale și prorogă cu 2 ani, prin OUG, perioada în care școlile doctorale existente rămân acreditate. Guvernul nu oferă, însă, soluții pentru autorizarea de noi școli / domenii doctorale, “înghețând” practic cercetarea universitară la nivelul anului 2016!

Sună tautologic – deși în practică, din păcate, nu este!, dar guvernarea trebuie să respecte legile țării, inclusiv Legea Educației. Legislația prevede că școlile doctorale sunt evaluate periodic, la cinci ani. Dar ele trebuie și autorizate și acreditate în baza unei metodologii după care așteptăm din 2011. Actuala guvernare și-a asumat această sarcină, însă până acum nu a făcut niciun pas înainte.

Atenționez Ministerul Educației că termenul de doi ani trebuie să fie și ultimul, orice altă amânare a rezolvării problemei riscând să afecteze considerabil calitatea studiilor doctorale. Le solicit să gasească, fără alte întârzieri, soluții pentru realizarea metodologiei de evaluare a școlilor doctorale. Apoi, conform legii, sa demareze procedurile de evaluare în vederea autorizării și acreditării acestora.

Reamintesc autorităților centrale că responsabilitatea lor vizavi de performanța și calitatea în universități este de a oferi sprijin pe două paliere: susținere materială și reguli clare, predictibile, respectate pe termen lung. Ambele se lasă așteptate. Cât despre școlile doctorale, acestea reprezintă, poate, una dintre cele mai dinamice componente ale cercetării universitare. Propunerile specialiștilor, atât cei din universități, cât și cei din Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior și din consiliile instituite de Legea Educației Naționale, trebuie să cântărească greu în stabilirea metodologiei de evaluare a școlilor doctorale.

Rectorul Universității de Vest din Timișoara
Deputat PNL în Parlamentul României

Prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea

Comments

comments