Asociația Acasă în Banat și Fundația Orange își unesc forțele pentru a pune în valoare patrimoniul natural și arhitectural din comuna Prigor, județul Caraș Severin, în cadrul proiectului „Turist în Banat”. Finanțat de Fundația Orange cu suma de 35.000 lei, prin intermediul „Susține un ONG!”, program anual ce încurajează participarea activă a angajaților companiei în proiecte sociale, proiectul își propune să ajute comuna Prigor sa devină o destinație turistică atractivă.
Amplasată pe Valea Almăjului, comuna are 5 sate (Prigor, Borlovenii Vechi, Borlovenii Noi, Pătaș și Putna) și este traversată în lungime de Via Transilvanica, având cel mai lung traseu de pe teritoriul unei singure comune.
Cu peisaje naturale spectaculoase, cu case grănicerești vechi de peste 200 de ani, cu peste 20 de mori de apă, clădiri istorice, tradiții și meșteșuguri, Prigorul poate fi pus mai bine în valoare pentru a-și păstra și pe mai departe toate aceste bogății. Astfel, în acest an, Asociația Acasă în Banat, cu sprijinul Fundației Orange și a Primăriei Prigor, va interveni cu ajutorul voluntarilor pentru amenajarea accesului către obiectivele turistice, vor fi făcute lucrări de întreținere pentru protejarea acestora, vor fi amplasate semnalizări și informații turistice astfel încât, orice vizitator să poată găsi informațiile necesare.
Prigorul este o comună cu un potențial turistic extraordinar. Aici poți petrece mai multe zile în drumeție, pe văi și munți, poți afla povestea satelor sau a locurilor, poți gusta diferite bunătăți locale. Dar în acest moment, turistul care vine în zonă nu se oprește aici pentru că nu cunoaște toate aceste bogății și de multe ori nu știe cum să ajungă la ele. În acest an ne vom uni forțele cu toții și, alături de comunitatea locală, vrem să arătăm cum se poate face un turism responsabil, cu intervenții bine țintite, iar Prigorul să devină un reper în Valea Almăjului, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.
În cadrul proiectului „Turist în Banat” vor fi organizate trei acțiuni cu voluntari, iar prima dintre ele va avea loc în perioada 20-22 mai 2022, la Prigor, județul Caraș Severin. În cele trei evenimente, voluntarii vor face curățenie în albia râului, vor amenaja traseul turistic, vor face lucrări de întreținere la morile de apă, vor monta indicatoare turistice.