(MTI) – Potrivit datelor Oficiului Central de Statistică al Ungariei (KSH), salariul mediu brut a crescut, în noiembrie 2023, la 621 000 de forinţi (8 042 lei), adică, într-un an, salariile s-au majorat cu 14,1%, cu aprox. 77 000 de forinţi (997 lei).

Sándor Czomba, secretar de stat responsabil pentru politica de ocupare a forţei de muncă în cadrul Ministerului Economiei Naţionale din Ungaria (NGM), a declarat, marţi, în comentariul său cu privire la aceste date că, datorită succesului Guvernului ungar în limitarea inflaţiei, din septembrie salariile reale au început să crească din nou, ceea ce înseamnă că veniturile familiilor valorează din ce în ce mai mult. În luna noiembrie, puterea de cumpărare a salariilor a crescut cu 5,7%, ceea ce înseamnă că majorarea salariilor reale s-a accelerat cu încă 2 puncte procentuale, după o expansiune de 3,7% în luna octombrie, a concluzionat Sándor Czomba.

În comparaţie cu epoca Gyurcsány, perioada 2006 – 2009, salariul mediu al unui angajat în Ungaria este acum de trei ori mai mare, în timp ce, în câmpul muncii există cu un milion de persoane mai mult decât în anul 2010, iar numărul persoanelor înregistrate ca fiind în căutarea unui loc de muncă în Ungaria a scăzut la un minim istoric.

Politicianul a mai făcut referire şi la faptul că, pentru a restabili creşterea economică, Guvernul îşi propune să crească rata de activitate a persoanelor cu vârste cuprinse între 15 – 64 de ani, de la 78% la 85%. Acest lucru va fi susţinut de noul program guvernamental orientat către piaţa muncii, alături de creşteri salariale. Combinaţia dintre creşterea salariilor reale şi a activităţii va contribui la o redresare a consumului şi, astfel, la atingerea unei creşteri economice dinamice de 4%.
    
Secretarul de stat a amintit, de asemenea, că, din data 1 decembrie 2023, salariul minim a crescut cu 15%, iar salariul minim garantat cu 10%, astfel încât, datorită măsurilor pentru diminuarea inflaţiei, creşterea salariilor reale ar putea fi şi mai impresionantă pentru luna decembrie 2023 şi va putea continua şi în anul 2024.