(MTI) – Întrucât în comparaţie cu Statele Unite ale Americii şi China, Europa a rămas în urmă în ultimii ani în competiţia globală, una dintre cele mai importante priorităţi ale preşedinţiei ungare a Consiliului Europei, care va începe la 1 iulie, va avea ca scop îmbunătăţirea competitivităţii UE, a relatat ministrul maghiar al finanţelor, Mihály Varga, vineri, la Luxemburg.
După reuniunea consiliului miniştrilor finanţelor din statele membre ale UE (Ecofin), Mihály Varga a declarat, în faţa jurnaliştilor maghiari, că preşedinţia ungară a UE va elabora o propunere privind modul de îmbunătăţire a competitivităţii Uniunii Europene prin utilizarea mai eficientă a resurselor şi mai ales prin beneficii disponibile în domeniul fiscal.
“Ungaria susţine întărirea cooperării fiscale dintre ţările UE şi respinge eforturile care doresc formarea de blocuri”, a subliniat ministrul.
Mihály Varga a relatat că va fi sarcina preşedinţiei ungare să se asigure că dosarul digital privind TVA, pachetul de propuneri numit “TVA în era digitală”, să fie acceptat de statele membre, şi că acesta ar trebui să fie, de asemenea, “un element de îmbunătăţire a competitivităţii”. Esenţa pachetului de propuneri este creşterea competitivităţii companiilor care operează în UE, prin reducerea costurilor administrative şi consolidarea digitalizării. Ministrul şi-a exprimat speranţa că sub preşedinţia ungară a UE va fi găsită o soluţie de compromis care să fie acceptabilă pentru toate statele membre.
În ceea ce priveşte dezbaterea care are loc în consiliu cu privire la politica industrială europeană, Mihály Varga a spus că propunerea Comisiei Europene în acest sens ar impune o povară vamală suplimentară semnificativă asupra autovehiculelor electrice care sosesc în Europa, şi a componentelor şi instrumentelor necesare producţiei acestora. Actuala conducere a UE se îndreaptă în direcţia formării de blocuri, de exemplu, acum vrea să aplice producătorilor de autovehicule electrice din est nişte tarife vamale punitive, a spus politicianul maghiar. “Continuăm să o respingem asta, nu suntem de acord cu asta”, a spus Varga, adăugând că aceasta este o măsură foarte protecţionistă, care nu contribuie la redresarea industriei auto europene.
“Soluţia nu este să ţinem produsele acestea – de altfel accesibile consumatorilor – departe de Europa într-un mod protecţionist, ci sarcina este să vedem cum să repunem pe picioare industria noastră, prin consolidarea politicii industriale şi prin sprijinirea industriei auto, odată cu reducerea diferitelor sarcini legale şi administrative” – a spus ministrul ungar al finanţelor.
Mihály Varga a a subliniat că o creştere semnificativă a tarifelor vamale ar reprezenta un pas greşit. Politicianul maghiar şi-a exprimat speranţa că acest lucru va fi evitat şi că perspectivele industriei şi competitivitatea europeană vor fi mai degrabă îmbunătăţite, şi nu înrăutăţite.