(MTI) – Nu există o cultură maghiară în Ungaria şi nici o cultură maghiară în România, există doar cultura maghiară, unitară şi indivizibilă, a subliniat, luni seara, la Oradea, János Nagy, secretar de stat, coordonatorul Cancelariei Prim-ministrului Ungariei.
János Nagy a participat, la Oradea, la Gala de decernare a premiilor organizată cu ocazia Zilei Culturii Maghiare, care face parte dintr-o serie de manifestări organizate pe parcursul unei săptămâni de către filiala judeţeană Bihor a UDMR şi consiliile locale ale oraşelor Debrecen, Berettyóújfalu din Ungaria şi Marghita. În salutul său de la Teatrul “Szigligeti”, care a fost plin de spectatori, politicianul a amintit că a existat o vreme în care prăpastia dintre cele două părţi ale Bihorului era aproape de netrecut, iar cei 10 kilometri dintre graniţa cu Ungaria şi piaţa Sfântul László (Piaţa Unirii) din Oradea păreau de mii de mile. “De atunci, decalajul a fost redus la un limitator de viteză, iar distanţa s-a scurtat”, a afirmat secretarul de stat, şi a adăugat că acum există deja o autostradă între Debrecen şi Bihor. “Potrivind viaţa cu spiritul. Pentru că aici, pe autostrăzile spiritului, întotdeauna a fost trafic intens”, a explicat János Nagy.
Acesta a subliniat că Oradea este “turnul de veghe al culturii maghiare”, un “punct de aliniere spiritual-culturală” şi, de asemenea, o fortăreaţă care, timp de aproximativ un secol şi jumătate, i-a adunat şi protejat, între zidurile sale, pe maghiarii rămaşi. Rolul bastioanelor şi turnurilor a fost preluat de biserici, şcoli, muzee, biblioteci şi cafenele, a mai explicat secretarul de stat care consideră că Teatrul “Szigligeti” le uneşte pe toate acestea.
Politicianul a mai adăugat că naţiunea maghiară ca întreg este responsabilă pentru părţi, iar maghiarii din părţi sunt responsabili pentru întreg, “şi nu ne-am abătut de la această misiune şi nici nu putem să ne abatem”.
Acesta a calificat drept o victorie faptul că maghiarii care trăiesc de ambele părţi ale frontierei pot sărbători împreună limba şi cultura maghiară, şi a mai amintit că “naţiunea maghiară trăieşte prin limba sa” şi nu poate dispărea decât odată cu pierderea limbii sale. “Tocmai de aceea, fiecare cuvânt rostit în limba maghiară, fiecare confesiune de dragoste şoptită în limba maghiară, fiecare lecţie predată în limba maghiară, fiecare poem scris în limba maghiară, fiecare cântec de leagăn fredonat în limba maghiară, fiecare piesă de teatru jucată în limba maghiară sunt o celebrare a culturii maghiare. Şi fiecare copil crescut ca maghiar este o celebrare a culturii maghiare. Fiecare persoană de pe ale cărei buze nu dispare cuvântul maghiar”, a declarat János Nagy.
Acesta i-a îndemnat pe cei prezenţi să păstreze şi să îmbogăţească acest capital intelectual şi să îl transmită generaţiilor viitoare.
Senatorul Attila Cseke, preşedintele filialei judeţene Bihor a UDMR, a subliniat că nu sunt multe comunităţi care pot pretinde că trăiesc într-un oraş ca Oradea, care a fost locul de înmormântare a regilor. “Am dăruit lumii şi tuturor celorlalte naţiuni ceva care a dăinuit timp de secole şi a creat o valoare universală pentru toţi”, a afirmat politicianul.
În cadrul ceremoniei, au fost decernate Premiul pentru întreaga carieră în cultura maghiară şi Premiul pentru realizări în domeniul culturii maghiare, precum şi plachete comemorative pentru cei care au avut o contribuţie semnificativă la viaţa culturală a municipiului Oradea şi a judeţului Bihor.