Biserica parohială Sfântul Mihail renovată din piaţa centrală din Cluj-Napoca va fi dată în folosinţă pe 13 august, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare, au anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, oficialii parohiei şi cei care s-au ocupat de renovarea monumentului.

Sfânta liturghie festivă va fi celebrată de arhiepiscopul Gergely Kovács, iar altarul reconstruit va fi sfinţit de nunţiul papal Miguel Maury Buendia. Attila László, preot paroh şi protopop romano-catolic, a declarat că masa de altar a fost comandată de episcopul Márton Áron în urmă cu 80 de ani, însă în timpul dictaturii comuniste a fost dezmembrată şi bucăţile sale au dispărut din biserică. Placa de marmură roşie a fost aşezată acum pe un piedestal de piatră şi a fost rezervat un spaţiu pentru moaştele episcopului Márton Áron, alături de relicvele existente. Moaştele episcopului vor putea fi aduse la Cluj-Napoca după ce va fi beatificat.
    
Attila László a adăugat că se pregăteşte o sărbătoare de trei zile, deoarece spectacolele muzicale legate de eveniment vor începe cu o seară înainte, iar parohia va prelua biserica renovată la o zi după festivitate. Răspunzând la întrebarea agenţiei ungare de presă MTI, protopopul a declarat că odată cu finalizarea renovării vor putea fi vizitate părţi ale bisericii care până acum erau deschise publicului doar la ocazii speciale.
    El a adăugat că, până la sfârşitul lunii august, turnul va fi deschis vizitatorilor, cu un spaţiu amenajat pentru expoziţii, sanctuarul va putea fi înconjurat şi se va deschide “scara regală”, cele două scări în spirală care urcă pe partea laterală a bisericii.
    
Szabolcs Ilyés, managerul proiectului de renovare, a relatat că Universitatea Tehnică din Budapesta a estimat costul renovării la 14 milioane de euro în 2014, iar lucrările au început ştiind că va fi disponibilă doar o mică parte din această sumă. În cele din urmă a fost câştigată o finanţare de aproape 4 milioane de euro la un concurs de proiecte pentru turism din resursele Uniunii Europene, sumă completată cu peste 2 milioane de euro de către guvernul Ungariei. El a adăugat că suma finală a renovării se apropie de 7 milioane de euro, sprijinul UE şi al guvernului ungar fiind completat din contribuţia proprie a parohiei, sprijinul guvernului român şi al municipiului Cluj-Napoca, precum şi din donaţii, totuşi, o mică parte din suma totală lipseşte încă.
    
Attila Puskás, şeful Grupului KÉSZ, care execută lucrările de renovare, a declarat: de-a lungul anilor au fost îndepărtate din biserica transformată în şantier 1500 de tone de moloz, în clădire şi în jurul ei au fost ridicate schele cu o suprafaţă totală de 33 000 metri pătraţi, au fost curăţaţi 14 000 de metri pătraţi de piatră şi s-au consumat 8 000 de ore de lucru numai pentru consultările între părţile implicate în lucrări. El a adăugat: compania a considerat implicarea în restaurarea unuia dintre cele mai importante monumente din Transilvania mai mult ca o obligaţie morală şi mai puţin ca o afacere profesională.
    
Balázs Gergely, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, a declarat că simbolul numărul unu al oraşului Cluj-Napoca a fost renovată, ceea ce este o sărbătoare pentru întregul oraş. Prin urmare, nu binecuvântarea bisericii va fi un eveniment deosebit al Zilelor Maghiare, ci Zilele Maghiare vor fi organizate ca o completare a deschiderii bisericii.
    Inspectorul tehnic Judit Márton a relatat că şi-a dat seama văzând o frunză desenată pe una din ţiglele acoperişului bisericii că, pentru cei care au construit biserica, a fost important să creeze ceva frumos şi în locuri unde acest lucru este abia vizibil, dacă nu chiar deloc. Ea a adăugat că, în timpul renovării, s-a încercat să se acorde atenţie fiecărui detaliu, pentru a păstra aceste frumuseţi ascunse.
    
Biserica parohială Sfântul Mihail din Cluj-Napoca a fost închisă pentru renovare în martie 2018 şi redeschisă pentru liturghii de Crăciunul anului 2021.
    Construcţia bisericii gotice a început în a doua jumătate a secolului al 14-lea şi s-a terminat în prima jumătate a secolului al 15-lea. Actualul turn neogotic al bisericii a fost ridicat între 1837 şi 1859. Biserica Sfântul Mihail a fost scena multor evenimente istorice. Aici au avut loc aproape cincizeci de diete ale Transilvaniei şi au fost învestiţi principii transilvăneni Báthory Zsigmond, Rákóczi Zsigmond, Báthory Gábor şi Bethlen Gábor. Tot aici, în mai 1944, episcopul catolic al Ardealului, Áron Márton a rostit celebrul său discurs în care a condamnat persecuţia evreilor.

MTI