Primul eveniment dedicat artei al Casei de Licitații A10 by Artmark din acest an propune o colecție de peste 100 de piese de grafică, semnate de cei mai importanți artiști ai secolului al XX-lea, precum Pablo Picasso, Salvador Dali, René Magritte, Henri Matisse, Edgar Degas, Marc Chagall, Amedeo Modigliani, Edvard Munch, Egon Schiele, dar și Andy Warhol și Victor Brauner.

Între acestea se află și două bronzuri Edgar Degas, „Mica balerină” și „Balerină privindu-și talpa piciorului drept”, ediții ale unor lucrări celebre, ce au stârnit adevărate reacții la finalul secolului al XIX-lea. „Această micuță balerină a lui Degas era Marie van Goethem. Atunci când a prezentat această lucrare, în 1881, a fost hulit. Mâinile ținute la spate, pieptul în față, expresia feței – de obrăznicie și curiozitate – caracterizau un alt tip de balerină. Fetițele din mediile sărace erau așa-zisele șobolani de scenă, erau acele balerine care erau puse să umple scena și foarte multe dintre acestea se pierdeau, pentru că era o lume a promiscuității, o lume în care aceste fetițe erau exploatate și foarte puține ajungeau să strălucească, să ajungă cu adevărat balerine”, spune, pentru canalul de YouTube Artmark, Cristina Joia, Visual Artist & Interior Designer.

Selecția cuprinde și un număr-record de piese de grafică de Salvador Dali, peste 30, cu prețuri de pornire de la doar 250 de euro. Punerea în vânzare a acestor litografii oferă o imagine asupra dezvoltării unei părți semnificative și consistente a operei create de Salvador Dali, printr-o continuă diversificare a tehnicilor graficii. Piesele evocă temele clasice ale lui Salvador Dali – timp, erotism, religie, moarte: „Bătălie pe o păpădie”, „Pocalul cu iubire”, „Alice în Țara Minunilor”, „Velasquez”.

De-a lungul istoriei Casei de Licitații A 10 by Artmark, piesele de artă grafică și sculptură europeană s-au adjudecat în proporție de 100%, confirmând admirația iubitorilor români de civilizație europeană pentru simbolurile artei moderne și un interes bine calculat pentru diversificarea investițională a propriei colecții de artă. Pentru litografiile operelor marilor maeștri europeni, care constituie obiect de artă de circulație internațională, nici un preț nu este prea mic. Acestea au început să înregistreze în ultimele licitații de profil creșteri semnificative – precum a fost saltul realizat de litografia semnată de Salvador Dali – „Portretul doamnei Dorothy Spreckles Munn”, care a fost adjudecată pentru 2.500 de euro, de la un preț de pornire de doar 250 de euro, în Licitația de Artă Grafică a unui Important Colecționar Bucureștean din februarie 2021 – însă aceste prețuri rămân mult sub – uneori de zeci de ori sub – cotațiile înregistrate de aceleași litografii pe piața internațională.

Licitația unei Colecții de Gravură Europeană intitulată „De la Salvador Dali la Andy Warhol” va avea loc exclusiv online, vineri, 26 ianuarie, de la ora 12.00, pe Platforma Artmark Live. Până atunci pasionații de artă pot admira toate exponatele, în regim gratuit, zilnic, la Palatul Cesianu-Racoviță (din strada C.A. Rosetti nr. 5), în intervalul orar 10.00-20.00.