Ultima lună din Stagiunea 2023/24 a Filarmonicii Banatul Timișoara vine cu un program muzical divers, de la concerte simfonice și vocal-simfonice la recitaluri camerale, vocale și educative. Totodată, publicul va avea ocazia să asculte compoziții celebre, în interpretarea unor artiști consacrați, dar și să revadă pe scena Sălii Capitol dirijori de mare valoare internațională.

Primul eveniment al lunii este dedicat măiestriei interpretării vocale. În 6 iunie, de la ora 19:00, la Sinagoga din Cetate, mezzosoprana Mihaela Ișpan, baritonul Cristian Ardelean, acompaniați la pian de Silviana-Ana Cârdu, vor interpreta lucrări de T. BREDICEANU, E. CAUDELLA, GH. DENDRINO, GH. DIMA, S. PĂUTZA, W. A. MOZART, G. ROSSINI, W. SPEER și G. VERDI.

În 7 iunie, de la ora 19:00, este rândul Orchestrei simfonice să captiveze publicul, sub conducerea dirijorală a maestrului RADU POPA. Invitat este Cvartetul de marimbe THE WAVE (Bogdan Băcanu, Christoph Sietzen, Emiko Uchiyama, Nico Gerstmayer).

În program:

A. PIAZZOLLA – Concertul „Aconcagua” pentru patru marimbe și orchestră de coarde
W. A. MOZART – Simfonia nr. 40 în sol minor, K 550

Ca de final de an școlar, micul public se poate delecta cu un program muzical special, în cadrul recitalului educativ Muzică din desene animate, sâmbătă, 8 iunie, de la ora 11:00, la Sala Capitol. Cu un program adaptat pentru categoria de vârstă 2 – 7 ani, artiștii Ana David – vioară, Darius Tereu – violoncel, Bogdan Preda – flaut, Ovidiu Giurgiu – oboi și Andreea Olariu – pian vor interpreta fragmente din coloanele sonore ale desenor animate Disney. Aranjamentele sunt realizare de Cristian Spătaru, iar ca atmosfera să fie una destinsă și prietenoasă, alături de noi va fi îndrăgitul actor Ionuț Marian Pîrvulescu.

            Pentru data de 12 mai, la Sala Capitol am invitat trei artiști străini de mare valoare. Vom avea plăcerea de a-l reîntâlni pe talentatul violoncelist Bryan Cheng – solist în Rezidență al Filarmonicii Banatul în stagiunea ce tocmai se încheie. Trio-ul pe care îl va forma împreună cu violonistul Inmo Yang și violista Natalie Loughran va interpreta lucrări de E. DOHNÁNYI, Z. KODÁLY, W. A. MOZART. Evenimentul are loc de la ora 19:00.

Inmo Yang și Bryan Cheng vor fi și soliștii concertului simfonic din data de 14 iunie 2024. Sub conducerea maestrului GABRIEL BEBEȘELEA, cei doi, alături de Orchestra simfonică „Remus Georgescu” vor interpreta Dublul concert pentru vioară, violoncel și orchestră în la minor, op. 102 de J. BRAHMS. Seara continuă cu o altă compoziție a lui Brahms – Cvartetul în sol minor, într-o orchestrație de A. SCHOENBERG. Întâlnirea cu publicul are loc de la ora 19:00, la Sala Capitol.

Sold out la fiecare ediție, recitalul educativ Miracolul muzicii pentru bebeluși își așteaptă micul public, în sunet de vioară și harpă, sâmbătă, 15 iunie. Revederea cu Marta Chiș și Mihaela Faur are loc la Sala Capitol, de la ora 11:00.

            Simfonia nr. 2, în do minor – Învierea de G. Mahler este monumentala lucrare pe care v-o propunem pentru finalul stagiunii. Scrisă între 1888-1894 și interpretată prima dată în 1895, a fost prima lucrare importantă care a stabilit viziunea compozitorului asupra frumuseții vieții de apoi și a învierii. Considerată cea mai de succes dintre simfoniile lui Mahler din timpul vieții sale (în afară de Simfonia nr. 8), lucrarea pe care o vom audia vineri, 21 iunie, va reuni sub bagheta maestrului STEFAN GEIGER Orchestra simfonică „Remus Georgescu” și Corul „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul Timișoara.

Soliste vor fi soprana Katerina von Bennigsen și mezzosoprana Lauren Decker. Corul va fi pregătit de maestrul IOSIF TODEA.

Concertul vocal-simfonic are loc de la ora 19:00, la Sala Capitol.

Biletele pentru evenimentele Filarmonicii Banatul Timișoara se găsesc pe site, la casierie și pe myticket.ro: https://shorturl.at/mzAYl