(MTI) – Potrivit lui Hunor Kelemen, UDMR a obţinut pe 9 iunie cel mai bun rezultat electoral din ultimii 20 de ani, datorită încrederii comunităţii maghiare din Transilvania, iar acum cel mai important lucru este să repete acest rezultat în a doua jumătate a maratonului electoral din acest an.

Prezent joi la şedinţa de la Cluj-Napoca a Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), preşedintele UDMR a declarat că Uniunea este singurul reprezentant credibil al comunităţii maghiare din Transilvania. El a precizat că UDMR este instrumentul de reprezentare a intereselor maghiarilor, organizatorul comunităţii maghiare din Transilvania, ai cărei candidaţi la recentele alegeri locale au obţinut mult peste 90% din voturile adunate de partidele maghiare.
    
Potrivit lui Hunor Kelemen, victoria UDMR este o victorie a comunităţii maghiare din Transilvania, care a demonstrat că este o comunitate puternică şi de sine stătătoare, care îşi asumă responsabilitatea pentru propriul viitor, pentru destinul său şi pentru pământul natal. El a precizat: comunitatea maghiară nu poate fi ignorată sau ocolită atunci când Bruxelles-ul sau Bucureştiul ia decizii care o afectează. El a spus că proporţia de 6,5% din voturile primite la nivel naţional şi cele aproape 580 000 de voturi exprimate pentru lista pentru Parlamentul European sunt o realizare peste proporţia maghiarilor din România. În opinia sa, una dintre explicaţii este faptul că UDMR a vorbit deschis despre problemele europene pe care partidele româneşti le-au trecut sub tăcere în timpul campaniei.
    
“Cetăţenii vor ca Uniunea Europeană să fie mai aproape de ei, vor o Uniune Europeană care se ocupă de problemele cetăţenilor şi ale comunităţilor. Prin urmare, noi am adoptat o poziţie euro-pragmatică, care decurge în mod organic din ceea ce am susţinut în ultimii ani, în ultimele decenii, şi anume că transilvanismul pragmatic trebuie să pornească întotdeauna de la problemele comunităţii” – a explicat preşedintele UDMR.
    Acesta a reamintit că, la 9 iunie, încrederea comunităţii a sporit numărul primarilor şi consilierilor locali ai UDMR. În acelaşi timp, el i-a avertizat pe colegii săi reprezentanţi că anul în curs este un maraton electoral în România.
    
“Trebuie să ţinem pasul, ţara se pregăteşte pentru alegerea şefului statului, după care în decembrie vor avea loc alegeri parlamentare. În următoarele şase luni, trebuie să fim capabili să repetăm rezultatul obţinut pe 9 iunie” – a spus el.
    
Hunor Kelemen a precizat că UDMR trebuie să obţină un rezultat bun la alegerile parlamentare din decembrie şi pentru a putea face parte din guvernul de la Bucureşti şi pentru a putea ajuta comunităţile şi administraţiile locale maghiare cu instrumente guvernamentale. El a mai invocat un argument şi anume că în perioada următoare, în România pot lua naştere anumite decizii cu efecte pe un deceniu întreg sau chiar pe mai multe decenii – evidenţiind dintre acestea posibilitatea reorganizării administrative.
    
Potrivit lui Hunor Kelemen, prezenţa UDMR la guvernare este importantă, pe de altă parte, şi pentru a contracara antimaghiarismul extrem care a crescut în România, obţinând susţinerea a peste 20% din electorat.
    
Întrucât între partidele din coaliţie s-a creat o dispută cu privire la oportunitatea devansării şi la data organizării alegerilor prezidenţiale prevăzute pentru acest an, corpul reprezentanţilor UDMR nu s-a pronunţat asupra persoanei candidatului uniunii pentru funcţia de preşedinte al statului, ci doar asupra deciziei UDMR de a propune un candidat propriu. Hunor Kelemen a considerat că este important ca acest candidat să vorbească în campaniei electorale prezidenţiale despre problemele maghiarilor şi să propună soluţii la problemele care sunt importante pentru întreaga societate românească.
    
Majoritatea reprezentanţilor care au luat cuvântul în cadrul CRU au semnalat că îl consideră pe Hunor Kelemen cel mai potrivit politician pentru a fi candidatul comunităţii maghiare din România la alegerile prezidenţiale, însă UDMR va lua o decizie oficială cu privire la persoana candidatului numai după stabilirea datei alegerilor prezidenţiale.