(MTI) – Controalele permanente şi aplicarea normelor stricte de siguranţă alimentară au permis confiscarea de către specialiştii Oficiului Naţional pentru Siguranţa Lanţului Alimentar (Nébih) a 40 de tone de seminţe de porumb contaminate cu OMG, provenite din Ucraina. Vom apăra în continuare siguranţa alimentară ungară şi interesele fermierilor unguri – a declarat sâmbătă ministrul agriculturii, István Nagy, pe pagina sa de socializare.

Ministrul a subliniat că obiectivul guvernului rămâne acela de a garanta că numai alimente sigure şi de înaltă calitate ajung la poporul maghiar. Din acest motiv, Nébih efectuează controale regulate.  
    
În luna ianuarie, o inspecţie efectuată de Nébih a capturat o cantitate de aproape 40 000 de kilograme de seminţe de porumb contaminate cu OMG, provenite din Ucraina. Nébih a deschis o acţiune împotriva distribuitorului şi ia măsuri pentru distrugerea seminţelor, conform legii – a precizat ministrul.
    
István Nagy a subliniat: alimentele ungare sunt printre cele mai sigure din lume datorită reglementărilor stricte şi controalelor regulate, iar Ministerul Agriculturii face tot posibilul pentru a se asigura că acest lucru rămâne valabil. De asemenea, ministrul a precizat că Ungaria va menţine interdicţia la nivel naţional privind importurile de produse agricole din Ucraina până când se va găsi o soluţie internaţională echivalentă.  
    
Restricţia nu afectează seminţele, iar transporturile de tranzit sunt permise în continuare, acestea însă sunt sigilate la frontieră de către autorităţile competente, conform procedurii de până acum, sunt monitorizate şi traseul produselor se verifică pe întreg teritoriul Ungariei – a informat ministrul agriculturii.