(MTI) – Lunea viitoare, începe în Ungaria Programul de Renovare a Locuinţelor din fonduri europene, prin care se va sprijini modernizarea energetică a caselor familiale ce au obţinut autorizaţia de utilizare înainte de sfârşitul anului 1990, a declarat, joi, Gergely Fábián, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei Naţionale, în emisiunea “Bună dimineaţa, Ungaria!”, difuzată de postul public Radio “Kossuth”.

Scopul programului este îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor astfel încât, prin renovare, să se obţină o economie de energie de cel puţin 30%, a subliniat Gergely Fábián.
    Acesta a adăugat că sprijinul poate fi folosit, de exemplu, pentru modernizarea sistemului de încălzire, a sistemului de apă şi a izolaţiei termice, precum şi pentru înlocuirea ferestrelor şi uşilor.

Secretarul de stat a menţionat că lista produselor cheie utilizabile este deja disponibilă pe site-ul ÉMI, compania pentru Controlul calităţii în construcţii şi Inovare (Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.)
    Cadrul programului este de 108 miliarde de forinţi (271,73 milioane euro), în timp ce suma maximă a subvenţiei este de 6 000 000 de forinţi (aprox. 15 100 euro), din care o parte este un împrumut fără dobândă, iar cealaltă parte este un sprijin nerambursabil, a explicat politicianul ca răspuns la o întrebare.

Gergely Fábián a afirmat că, potrivit estimărilor, 20 000-30 000 de familii ar putea beneficia de acest sprijin.
    Secretarul de stat a subliniat că cei care au venituri dovedite, un certificat fiscal fără datorii şi resurse proprii, iar proprietatea lor îndeplineşte condiţiile prealabile, pot aplica la acest program.