La un an după Turul Revoluției pentru nevăzători, apare o nouă premieră pentru Timișoara, Broșura tactilă a Cartierului Fabric și Turul Cartierului Fabric pentru nevăzători.

Concepută în parteneriat cu Departamentul de Geografie al UVT, Asociația Cetățean de Traian și inițiativa timișOara Prin alTI oChi, testată și optimizată împreună cu membrii Asociației Ceva de Spus, broșura conține hărți tactile, schițe tactile ale obiectivelor de pe traseu, detalii tactile de flora urbană, la care se face referire în timpul turului.

Turul pilot este programat in data de 2 iunie, cu plecare din Parcul Regina Maria, de la ora 18. La acesta sunt invitați elevii Liceului Teoretic Special IRIS, însoțiți de profesori, părinți și voluntari. Turul este găzduit de Breasla Ghizilor și va dura aproximativ două ore.

Îi spunem tur ghidat, dar, de fapt, este o poveste care va împleti trecutul cu prezentul și natura cu arhitectura, pe măsură ce le va dezvălui participanților istoria cartierului, evoluția acestuia de la sat periurban la centru negustoresc împânzit de canalele râului Bega, le va prezenta categoriile sociale diverse care l-au locuit de-a lungul timpului, cu amprenta pe care au lasat-o în peisajul urban bogat din zilele noastre. Și, cel mai important lucru, le va oferi o nouă perspectivă – una tactilă, palpabilă, care să-i ajute să cunoască acest cartier într-un mod mai accesibil. La finalul turului, broșurile vor rămâne în posesia elevilor cu deficiențe de vedere, astfel încât aceștia să poată reveni oricând în Fabric, simțindu-se, sperăm, puțin mai incluși, mai în siguranță și mai ”ca acasă” – spun inițiatorii proiectului.

Turul Fabric pentru nevăzători a fost inclus în proiectul Fabricultura, un program de educație prin cultură și de activare comunitară a cartierului.