(MTI) – Un preşedinte american puternic oferă întotdeauna lumii un soi de stabilitate în materie de securitate, iar odată cu revenirea lui Donald Trump, Statele Unite ale Americii ar putea avea din nou un preşedinte puternic, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, vineri, la Palm Beach, în Florida.

Cu câteva ore înainte de cea de-a treia întâlnire bilaterală dintre premierul ungar Viktor Orbán şi Donald Trump, şeful diplomaţiei ungare a relatat că în această săptămână, fostul preşedinte american a obţinut la alegerile primare din cadrul Partidului Republican un avantaj în urma căruia candidatura sa la alegerile din noiembrie este, practic, aproape sigură.
    
“Astfel că putem spune că prim-ministrul Ungariei se va întâlni peste câteva ore cu candidatul republicanilor la preşedinţia S.U.A.”, a subliniat politicianul maghiar.
    Ministrul de externe a subliniat, apoi, că între cei care monitorizează politica mondială nu mai există vreo dispută cu privire la faptul că un preşedinte american puternic oferă, întotdeauna, un soi de stabilitate lumii din punct de vedere al securităţii.
    “Iar dacă preşedintele american nu poate arăta o astfel de forţă, este mult mai probabil ca în lume să se desfăşoare conflicte armate, aşa cum se întâmplă şi acum”, a afirmat Péter Szijjártó.
    
“Sunt în continuare convins că dacă în 2020 Donald Trump ar fi fost ales preşedinte al Statelor Unite ale Americii, războiul din Ucraina – care a intrat în cel de-al treilea an – nu ar fi izbucnit, iar la conflictul din Orientul Mijlociu ar fi fost găsită mult mai rapid o soluţie”, a subliniat ministrul ungar.
    În acest sens, Szijjártó a spus că în politică este nevoie de experienţă, şi a amintit că după multe decenii de eşecuri, Donald Trump a adus prin intermediul Acordurilor Avraam speranţa păcii în regiunea Orientului Mijlociu, şi că în perioada preşedinţiei sale nu au fost începute războaie care să ameninţe şi securitatea lumii, aşa cum se întâmplă în zilele noastre.
    
“Aşadar, din punctul de vedere al întregii securităţi globale, un preşedinte american puternic înseamnă ajutor şi stabilitate, şi este evident că revenirea lui Donald Trump la Casa Albă ar însemna şi că în Statele Unite ale Americii ar avea din nou un preşedinte puternic”, a subliniat Péter Szijjártó.
    Ministrul de externe a abordat şi subiectul relaţiilor bilaterale dintre Ungaria şi S.U.A., spunând că apogeul relaţiilor a fost înregistrat, în mod clar, în timpul mandatului lui Donald Trump.
    
“Din păcate, nu se poate spune acelaşi lucru despre perioada de dinainte şi de după, dimpotrivă, astfel că din punctul de vedere al îmbunătăţirii relaţiilor politice dintre Ungaria şi S.U.A., preşedinţia lui Donald Trump ar aduce în mod clar speranţa că relaţiile noastre bilaterale ar putea atinge, din nou, un apogeu”, a declarat Szijjártó.
    “Astfel, în mod clar, numele păcii şi al relaţiilor maghiaro-americane care ating din nou apogeul este Donald Trump”, a explicat ministrul.
    Cooperarea cu statul Florida joacă un rol important în relaţiile economice dintre Ungaria şi Statele Unite ale Americii, discuţii urmând să aibă loc şi despre consolidarea acestora.
    
Şeful diplomaţiei ungare a relatat că va discuta, printre altele, şi cu şeful Camerei de Comerţ şi Afaceri din Florida, recent înfiinţată, precum şi cu reprezentanţii companiei de electronice Jabil, care angajează patru mii de oameni în Ungaria, subiectul acestor discuţii din urmă fiind eventuale dezvoltări viitoare.
    Péter Szijjártó a subliniat că mai multe companii din Florida deţin investiţii serioase în Ungaria, la fel cum o mulţime de companii maghiare sunt interesate să intre pe piaţă în acest stat, iar Camera de Comerţ şi Afaceri din Florida poate oferi ajutor în acest sens.
    Ministrul ungar de externe a subliniat că dacă Florida ar fi un stat independent, în prezent ar fi cea de-a 14-a cea mai mare economie din lume, astfel că importanţa cooperării este deosebită, lucru pe care îl demonstrează cu succes şi faptul că anul trecut, valoarea schimburilor comerciale dintre Ungaria şi Florida a fost de peste 300 de milioane de dolari.
    
În cele din urmă, Péter Szijjártó a subliniat că Florida se află în fruntea S.U.A. şi în ceea ce priveşte sportul; nouă mari cluburi sportive profesioniste americane care activează în cele patru mari ramuri de sport americane funcţionează aici. Există, de asemenea, şi o cooperare sportivă serioasă, deoarece popularitatea Teqball-ului dezvoltat în Ungaria pare să tot crească în acest stat american, a spus ministrul.