Două cadouri primite de Nicolae Ceaușescu din partea Șahului Iranului Mohammad Reza Pahlavi și de la președintele Coreei de Nord Kim-Ir Sen sunt scoase la licitație săptămâna viitoare, miercuri, 27 septembrie, alături de alte aproximativ 200 de piese de artă orientală și asiatică. Piesele reprezintă mărturii ale relațiilor diplomatice complexe ale României comuniste cu alte țări și reflectă o imagine a elitei comuniste.

Pentru prețul de 2.000 de euro este scoasă la licitație o impresionantă masă orientală din lemn exotic sculptat cu intarsii de sidef. Piesa a fost dăruită, la sfârșitul anilor 70’, de către șahul Iranului Mohammad Reza Pahlavi, cel care i-a dăruit lui Nicolae Ceaușescu și celebra limuzină Paykan Hillman Hunter, un simbol al Iranului. Limuzina a fost scoasă la licitație în 2021 și a fost adjudecată pentru 95.000 de euro. Masa de colecție este însoțită de certificatul R.A.A.P.P.S., care atestă faptul că provine din fondul de bunuri personale confiscate de la soții Nicolae și Elena Ceaușescu, precum și din cadourile intrate în proprietatea privată a statului, supuse vânzării prin licitație publică.

Pentru prețul de pornire de doar 250 de euro este scoasă la licitație o vază din lac și sidef, decorată cu piersici, reprezentând cadoul protocolar primit de Nicolae Ceaușescu din partea președintelui Coreei de Nord Kim-Ir Sem. Piesa istorică a fost realizată în Coreea de Nord în anii 80’ și este însoțită de certificatul R.A.A.P.P.S..

În cadrul evenimentului „Drumul Mătăsii. Licitația de orientalism, precum și o colecție de hărți ale lumii” sunt scoase la licitație și o serie de katane, pumnale ori săbii istorice. Cea mai valoroasă piesă este sabia Katana Shikomizue, semnată Kanesaki, care are prețul de pornire de 4.000 de euro. Sabia provine din Japonia, a fost realizată în anul 1661, la începutul perioadei Edo, și este însoțită de certificatul de originalitate NBTHK, eliberat de Societatea pentru Conservarea Săbiilor din Japonia. O altă piesă excepțională, care are prețul de pornire de 3.500 de euro, este sabia japoneză Wakizashi de Nio Kiyosa. Artefactul datează din anii 1504-1521 și este certificat NBTHK.

O apariție deosebită în cadrul licitației din 27 septembrie este impresionanta statuetă din lemn exotic pictat, de dimensiuni umane, care reprezintă un Buddha. Piesa de colecție a fost realizată în prima jumătate a sec. XX, în Asia de Sud-Est, și are prețul de pornire de 900 de euro. Din colecția de hârtii rare, din cadrul licitației, se remarcă harta lumii (paniglob) și mișcarea planetelor din sistemul solar realizată de Pieter Keur. Harta rară, cu prețul de pornire de 900 de euro, a decorat Biblia publicată la Amsterdam de editorul Pieter Keur la sfârșitul sec. al XVII-lea.

Expoziția „Drumul mătăsii. Licitația de orientalism, precum și o colecție de hărți ale lumii”, cuprinde stampe japoneze, acuarele și tușuri chinezești, netsuke și okimono din perioadele Muromachi, Edo și Meiji, dar și covoare de colecție, este deschisă la Palatul Cesianu-Racoviță de luni până duminică în intervalul orar 10:00-20:00.