(MTI) – Nu există economie competitivă fără un sector de telecomunicaţii avansat, în prezent economia digitală reprezintă cel puţin 25% din PIB, iar cheltuielile pentru cercetare şi dezvoltare reprezintă cel puţin 7% – a declarat joi, la Budapesta, ministrul economiei naţionale, Márton Nagy, cu ocazia semnării acordului preliminar între 4iG şi Telecom Egipt, respectiv miniştrii de resort din Egipt şi Ungaria, cu privire la realizarea unei investiţii în cablul de date submarin de mare capacitate între Egipt şi Albania.

Ministrul a declarat: este important pentru guvern ca 4iG să devină competitivă şi pe plan internaţional. El a subliniat că politica economică are sarcina de a găsi companii naţionale, “campioni naţionali”, competitive pe arena internaţională şi de a le sprijini cu toate mijloacele – dintre aceste companii face parte şi 4iG.
    
Gellért Jászai, preşedintele 4iG S.A., a relatat: acordul semnat include şi detaliile necesare pentru implementarea investiţiei planificate în cablul de date submarin de mare capacitate între Egipt şi Albania. Prin această investiţie, cele două companii doresc să obţină o cotă de piaţă semnificativă din traficul de date în creştere rapidă între Europa şi Asia, respectiv Europa şi Africa de Est – a spus Gellért Jászai.
    El a precizat: capătul european al sistemului de cablu submarin de telecomunicaţii va fi Albania, unde 4iG a câştigat în ultimii ani o cotă de piaţă semnificativă în sectorul telecomunicaţiilor. În plus, construirea sistemului de cabluri din Albania ar putea oferi în viitor ruta cea mai scurtă către Frankfurt şi alte destinaţii importante de trafic internaţional din Europa Centrală şi de Est şi din Balcani, precum Sofia, Viena şi Budapesta – a adăugat el. În contractul preliminar, părţile au convenit şi despre înfiinţarea unei noi companii comune, care va fi responsabilă pentru construcţia şi exploatarea comercială a reţelei submarine de fibră optică – a declarat Gellért Jászai.
    
Mohamed Nasr Eldin, directorul general al Telecom Egypt, a considerat acordul dintre 4iG şi Telecom Egypt ca având o importanţă strategică. Ruta mediteraneeană nou înfiinţată va permite o creştere explozivă a traficului internaţional de date dinspre Asia şi Africa către Europa, prin intermediul reţelei lor diversificate de tranzit terestru, care leagă zona Mării Roşii cea a Mării Mediterane.
    
Amr Talaat, ministrul egiptean al informaţiilor şi tehnologiei, a declarat că istoria lungă a cooperării între cele două ţări a ajuns la un nou punct de cotitură, tocmai în anul în care se împlinesc 100 de ani de la deschiderea primului consulat maghiar, la Alexandria. Relaţiile dintre cele două ţări sunt din ce în ce mai active, în toate domeniile ele sunt excelente şi prieteneşti, iar ţările îşi propun să le consolideze şi mai mult în viitor – a spus ministrul egiptean. Investiţie majoră care se va realiza acum, în domeniul traficului de date, va crea o legătură între Europa şi Egipt, cu oportunităţi privind extinderea ocupării forţei de muncă şi dezvoltarea economiei digitale.
    
Potrivit comunicatului ministerului economiei naţionale, intenţia comună este de a pune bazele creării unui coridor de telecomunicaţii între Europa şi Egipt şi de a înfiinţa o societate mixtă care să îl coordoneze. Dezvoltarea sistemului de cabluri de telecomunicaţii intercontinentale, care va fi realizat de cele două companii, ar putea lega continentele sub Marea Mediterană, ca o autostradă de date de mare capacitate – scrie în comunicat.
    
Compania 4iG S.A. cu capital majoritar ungar, cu sediul în Budapesta, este cel mai important grup de telecomunicaţii şi IT din Ungaria şi din regiunea Balcanilor de Vest, având peste 8 000 de angajaţi.