(MTI) – Lucrările de extindere a centralei nucleare de la Paks progresează bine, primul beton ar putea fi pus până la sfârşitul acestui an, mai sunt însă şi alte faze importante precum fabricaţia capcanei de topire şi a vasului reactorului, prima dintre acestea fiind deja finalizată, iar producţia celei de-a doua va începe în curând – a declarat marţi, la Budapesta, ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior, Péter Szijjártó.

    Potrivit comunicatului emis de minister, ministrul participat la o conferinţă de presă comună cu Alexei Lihaciov, şeful companiei ruseşti de energie nucleară Rosatom, unde a declarat că graficul actual ar permite ca “primul beton”, care reprezintă o etapă foarte importantă, să fie pus până la sfârşitul acestui an, însă fabricaţia celor două instalaţii nucleare de mare greutate, aşa-numita capcană de topire a zonei şi vasul reactorului, este la fel de critică.
    
În acest context, el a salutat faptul că prima instalaţie a fost deja finalizată în Rusia şi ar putea fi livrată în toamnă, ceea ce nu va fi o operaţiune simplă, deoarece cântăreşte peste 700 de tone, echivalentul a aproximativ 15 avioane de pasageri Airbus A320.
    Cealaltă instalaţie de importanţă critică, cu o perioadă de fabricaţie îndelungată, este vasul reactorului propriu-zis, a cărui producţie va începe în aprilie – a precizat ministrul.
    
“Aşadar, una dintre cele două instalaţii critice este gata, iar producţia celuilalt va începe în curând” – a adăugat el. Péter Szijjártó a mai precizat că în prezent sunt în curs de desfăşurare lucrări de stabilizare a solului pe o suprafaţă de 17 hectare, ceea ce necesită forarea a 75 000 de piloţi, dintre care 8 000 au fost deja executate. El a subliniat că această lucrări este efectuată de o companie germană şi ar trebui să fie finalizate până în vara anului viitor.
    
“Vor fi aproximativ un milion şi jumătate de metri de foraje în pământ. Dacă această lucrare nu ar fi executată pe Pământ, ci pe planeta Pluto, cu această cantitate de foraje s-ar putea ajunge de la suprafaţa lui Pluto până la miezul acestuia, doar pentru a avea o idee despre amploarea lucrării” – a spus el.
    
“Doresc să vă informez că lucrările investiţiei de la Paks progresează bine şi constant, ne putem respecta planul de a conecta cele două noi unităţi la reţea până la începutul deceniului următor” – a mai spus ministrul.
    El a subliniat că extinderea de la Paks este un proiect cu adevărat internaţional, la care participă, pe lângă antreprenorul principal rus, companii subcontractoare germane, franceze, austriece, suedeze şi americane.