(MTI) – Începe o eră nouă – a declarat prim-ministrul Viktor Orbán duminică la Viena, cu ocazia declarării unei noi cooperări politice europene, împreună cu Herbert Kickl, preşedintele Partidului Libertăţii din Austria, şi Andrej Babis, fost prim-ministru ceh şi preşedinte al partidului ANO.

    În cadrul conferinţei de presă organizate la Viena, Viktor Orbán a spus: anul 1989 a marcat începutul unei ere în politica europeană, când a căzut Zidul Berlinului, iar această eră a luat sfârşit odată cu recenta decizie a Parlamentului European.
    În formularea sa, primul moment decisiv al erei noi va fi crearea unei noi fracţiuni politice europene, care va schimba politica europeană.
    
Astăzi ia fiinţă o formaţiune politică care va avea o ascensiune rapidă şi va deveni foarte curând cea mai puternică grupare şi cea mai mare facţiune a dreptei europene – a spus Viktor Orbán.
    Premierul ungar se aşteaptă ca acest lucru să se întâmple în câteva zile, după care “limita va fi cerul”.
    Viktor Orbán a subliniat: situaţia din Europa este clară, politica europeană trebuie schimbată, în Europa este nevoie de schimbare.
    El a evidenţiat faptul că alegerile europarlamentare au fost câştigate în 20 din cele 27 de state membre ale UE de partide care au promis schimbare cetăţenilor.  
    
Cu toate acestea, el a văzut clar în ultimele săptămâni la Bruxelles, că elita bruxelleză se opune acestei decizii şi nu o acceptă. Ei nu vor schimbare, ci vor să menţină status quo-ul. Acest lucru este inacceptabil şi este motivul pentru care se înfiinţează fracţiunea şi platforma comună, pentru a realiza schimbarea împotriva voinţei elitei de la Bruxelles – a precizat premierul.
    Viktor Orbán a menţionat că a fost adoptat Manifestul patrioţilor, care rezumă ideile şi obiectivele în jurul cărora se va organiza activitatea.
    Premierul ungar apreciază că economia europeană se află în criză, ponderea ei scade, iar ameninţarea terorismului şi a migraţiei a devenit constantă. În ţara vecină se desfăşoară un război a cărui izbucnire nu au putut să o împiedice, iar odată ce a izbucnit, nu au putut să îl izoleze.


MTI

Trăim în umbra escaladării războiului – a spus el, adăugând că europenii doresc trei lucruri: pace, ordine şi dezvoltare. Ceea ce ei primesc de la actuala elită bruxelleză este război, migraţie şi stagnare.
    În plus faţă de circumstanţele externe nefavorabile, deciziile politice greşite şi proaste ale actualei elite de la Bruxelles au contribuit şi ele la această criză – a arătat Viktor Orbán.
    Conform evaluării sale, aceste decizii au făcut economia europeană necompetitivă, ne aflăm în pragul unui război comercial cu cei mai importanţi potenţiali parteneri comerciali, în timp ce tranziţia ecologică a fost compromisă.  
    Ceea ce avem acum la Bruxelles nu este o politică verde, ci una verde ca otrava – a declarat Viktor Orbán. Această politică verde ne otrăveşte, nu ne vindecă – a adăugat, spunând că în Europa se foloseşte azi mai mult cărbune decât înainte de tranziţia ecologică, iar preţurile sunt mult mai mari decât înainte, ceea ce distruge economia.
    
Viktor Orbán a subliniat că schimbarea a început în Europa, dat fiind că mai multe guverne europene au fost nevoite să demisioneze din cauza alegerilor pentru Parlamentul European. El a considerat acest aspect ca o dovadă că democraţia este posibilă doar într-un cadru naţional.
    Guvernele naţionale au trebuit să ia act de decizia europenilor şi au demisionat, însă elita de la Bruxelles opune rezistenţă, deoarece Bruxelles nu este o construcţie democratică.
    În această situaţie, datoria lor este de a pune în aplicare voinţa electoratului. Cel mai puternic partid din Austria, cel mai puternic partid din Cehia şi cel mai puternic partid din Ungaria îşi asumă responsabilitatea pentru a lansa această nouă platformă şi fracţiune.
    
Viktor Orbán a subliniat: în politica din Ungaria unele lucruri se fac diferit faţă de cum se face la Bruxelles. Ungurii nu sprijină migraţia, opresc migraţia ilegală, ei sunt reprezentanţii familiei tradiţionale şi cred în suveranitatea naţională. Există concepte importante, din cauza cărora Ungaria este astăzi “island of difference”, o insulă a diferenţei în “marea liberală europeană” – a spus el.
    Viktor Orbán a evidenţiat ceea ce a învăţat de la Andrej Babis: conceptele în sine nu pot sta pe propriile picioare, ele trebuie combinate cu o guvernare de succes. Andrej Babis a fost cel mai bun ministru de finanţe din Europa, înfăptuitorul un “mic miracol financiar” în sistemul TVA, mandatul său de premier fiind un succes răsunător în Cehia – l-a elogiat premierul pe partenerul său ceh