(MTI) – Am izbândit! Banii Ungariei nu pot fi daţi ucrainenilor! Nu vom lua parte la război, nu trimitem armament, rămânem în continuare de partea păcii! – a scris, joi, Viktor Orbán, într-o postare pe reţeaua sa de socializare, alături de un mesaj video.

    În mesajul înregistrat la Bruxelles, după summitul extraordinar de o zi al UE, premierul ungar a explicat că, începând de miercuri, au negociat ore îndelungate, iar astăzi, în zori de zi, au început iar negocierile.
    Viktor Orbán a declarat că subiectele au fost: Ucraina şi întrebarea dacă Uniunea Europeană ar trebui să sprijine Ucraina şi, în caz afirmativ, cum şi cu câţi bani? În decembrie anul trecut, aici, s-au întrerupt negocierile, deoarece nu am obţinut soluţii la două probleme ale Ungariei, a adăugat şeful executivului de la Budapesta.
    
“Ne-a fost teamă că banii europeni, pe care Comisia Europeană nu ni i-a dat până în prezent, vor ajunge, mai devreme sau mai târziu, în Ucraina. Şi, de asemenea, ne era teamă că punem fonduri la dispoziţia Ucrainei pentru o perioadă prea lungă şi fără control”, a mai adăugat premierul.
    
Viktor Orbán a explicat că, aseară şi azi dimineaţă, au primit o ofertă şi, în cele din urmă, au negociat un mecanism de control care să garanteze că banii sunt folosiţi într-un mod rezonabil, şi au obţinut o garanţie că banii Ungariei nu vor ajunge în Ucraina.

“După lungi negocieri, am acceptat această ofertă”, a declarat prim-ministrul, în înregistrarea video. Mă bucur că reacţia la acest acord al pieţelor şi al comunităţii de afaceri este deja pozitivă, a conchis Viktor Orbán.