Anul acesta Timișoara va fi gazda celor mai multe seri de film în aer liber. Între 21 – 24 iulie cinefilii pot degusta filme premiate în festivalurile internaționale direct din parcarea supraetajată a Shopping City Timișoara. Între 26 – 31 iulie o nouă selecție de filme, a căror proiecție este posibilă datorită finanțării Municipiului Timișoara, prin Centrul de Proiecte, va rula în Grădina de Vară Capitol a Filarmonicii Banatul, precum și la Cinema Victoria.

În Parcarea supraetajată a Shopping City Timișoara, în prima seară de film, spectatorii se vor bucura de pelicula care a intrat în istorie ca fiind prima ca în limba catalană recompensată cu Ursul de Aur la Berlinale – Alcarràs. Filmul este inspirat din viața familiei regizoarei Carla Simón și realizat numai cu actori neprofesioniști cu vârste cuprinse între 5 și 80 de ani.

Weekend-ul se deschide vineri, 22 iulie, cu o super-comedie aplaudată la festivalurile de la Veneția și San Sebastián. Cea mai recentă producție a duo-ului regizoral argentinian Mariano Cohn și Gastón Duprat, Competiția oficială, le va oferi spectatorilor șansa de a-i revedea pe marele ecran pe Antonio Banderas, Penélope Cruz și Oscar Martínez, într-o comedie sofisticată și obraznică despre cinema, orgolii artistice și jocuri de putere.

Câștigătorul marelui trofeu în cadrul TIFF, precum și al premiului publicului, Casa noastră/Utama, ajunge în premieră în Timișoara sâmbătă 23 iulie. Debutul lui Alejandro Loayza Grisi, despre un cuplu de crescători de lame a cărui existență este grav afectată de secetă și relația lor cu pământul de care nu vor să se desprindă, a făcut furori înainte să ajungă în România și la Sundance, unde a fost recompensat cu Marele Premiu al Juriului.

Serile de film din parcarea supraetajată a Shopping City Timișoara se încheie duminică cu proiecția celui mai nou film al regizorului Bogdan George Apetri, Miracol, câștigător al trofeului Zilele Filmului Românesc din cadrul TIFF, un policier psihologic filmat în Piatra Neamț, cu Emanuel Pârvu și Ioana Bugarin, remarcabilă în rolul unei măicuțe care cade pradă unui incident nefast.

Program | Parcarea supraetajată Shopping City, 21:30 | INTRAREA LIBERĂ

Joi, 21 iulie

Alcarràs

r. Carla Simón| Spania, Argentina, 120’

Cu: Jordi Pujol Dolcet, Anna Otin, Xènia Roset, Albert Bosch, Ainet Jounou

Din moşi-strămoşi, familia Solé îşi petrece vara culegând piersici în livada din sătucul spaniol Alcarràs. Dar recolta din acest an ar putea fi ultima, pentru că familia riscă evacuarea după ce noul proprietar al terenului plănuieşte să taie piersicii şi să monteze în loc panouri solare. Vestea dezbină familia şi, pentru prima oară, membrii ei trebuie să înfrunte un viitor nesigur şi riscul să piardă mai mult decât casa unde au locuit de generaţii.

Vineri, 22 iulie

Competiția oficială/Official Competition

r. Mariano Cohn | Spania, 144’

Cu: Penélope Cruz, Antonio Banderas, Oscar Martinez

Un miliardar decide pe nepusă masă să producă un film legendar şi îi caută pe cei mai buni din industrie. Renumita regizoare Lola Cuevas este aleasă să regizeze, iar curând i se alătură doi actori nemaipomenit de talentaţi şi cu ego-uri pe măsură: Félix Rivero, adulat la Hollywood, şi radicalul actor de teatru Iván Torres. Amândoi sunt legende, dar nu şi buni prieteni. Când Lola îi supune la probe din ce în ce mai excentrice, Félix şi Iván vor fi nevoiţi nu doar să se înfrunte reciproc, ci şi să se reevalueze din temelii.

Sâmbătă, 23 iulie

Casa noastră/Utama

r. Alejandro Loayza Grisi | Bolivia, Uruguay, Franța, 87’

Cu: José Calcina, Luisa Quispe, Candelaria Quispe, Placide Ali, Felix Ticona, Santos Choque

În mijlocul stepei boliviene, doi vârstnici din tribul Quechua au parte de o existenţă lipsită de evenimente, cu fiecare zi aidoma celei dinaintea ei. Dar o secetă neobişnuit de lungă le ameninţă traiul şi Virginio şi Sisa se trezesc în faţa unei grele alegeri: să reziste sau să capituleze în faţa trecerii timpului? Când nepotul lor, Clever, li se alătură, toţi trei trebuie să înfrunte în propriu-i fel natura, necesitatea schimbării şi însuşi sensul vieţii.

Duminică, 24 iulie

Miracol

r. Bogdan George Apetri | România, 118’

Cu: Ioana Bugarin, Emanuel Pârvu, Cezar Antal, Ovidiu Crişan, Valeriu Andriuţă, Marian Râlea, Nora Covali, Natalia Călin, Cătălina Moga

Tânăra călugăriţă Cristina are o problemă urgentă şi se furişează afară din mănăstire pentru a ajunge în oraşul din apropiere. Cristina pare că nu-şi poate rezolva problema şi nici să-l găsească pe bărbatul pe care îl caută, iar pe drumul de întoarcere tânăra va avea parte de o soartă neaşteptată, care va duce la o investigaţie a poliţiei…

***

Caravana TIFF Unlimited este un proiect organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc cu sprijinul Europa Cinemas și al Centrului Național al Cinematografiei.