(MTI) – Elicopterele moderne vor înlocui echipamentele vechi din cadrul serviciului de căutare-salvare al armatei ungare – a anunţat ministrul apărării. Potrivit unei declaraţii trimise joi agenţiei ungare de presă MTI de către Ministerul Apărării, Kristóf Szalay-Bobrovniczky a declarat: vechile elicoptere Mi-17 au fost înlocuite recent cu autogire H145M moderne. Ministrul a reamintit: armata ungară este responsabilă încă din 1976 pentru misiunile aeriene de căutare-salvare în ţară. Obiectivul de bază nu s-a schimbat de atunci: acordarea de asistenţă aeronavelor aflate în pericol, precum şi pasagerilor şi echipajului acestora – a adăugat el.  
    
Modernizarea forţelor aeriene, inclusiv consolidarea dotării cu autogire, a fost o prioritate în dezvoltarea forţelor aeriene – a explicat ministrul. Pe lângă aparatele Airbus H145, sunt în curs de livrare elicoptere medii multifuncţionale de tip Airbus H225M, capabile să transporte atât trupe, cât şi materiale.  
    
Kristóf Szalay-Bobrovniczky a declarat că schimbarea de tip va spori capacităţile de căutare-salvare ale Forţelor de Apărare maghiare, menţionând că piloţii elicopterelor şi operatorii de la bord au trebuit, de asemenea, să dobândească noi competenţe pentru a îndeplini eficient misiunile de salvare cu ajutorul tehnologiei de ultimă oră.