In august, programul cultural TM2023 e un amestec de ritmuri clasice si contemporane; festivaluri de muzica (pop&rock, baroca, orga clasica si opereta), la ateliere de mestesuguri traditionale in lemn, ateliere si performance-uri de dans contemporan si multe alte activitati dedicate tuturor categoriilor de varsta, dar mai ales celor ce doresc sa exploreze si dimensiuni atipice ale spatiului cultural timisorean, facand Timisoara una dintre cele mai dorite destinatii de city break din acest an.

Evenimentele lunii incep cu cea de-a doua editie a Festivalului International Orgile Cetatii, organizat de Asociația Culturala Timorgelfest, care continua in forta in luna august cu o varietate de recitaluri si concerte de orga. Astfel, ziua de 2 august aduce in Biserica Sfanta Caterina, de la ora 19:00, un recital coral si de orga, alaturi de Voces Timisiensis, dirijorul Lucian Onita si Felician Rosca la orga. In cadrul aceluiasi festival, va avea loc duminica, pe 6 august, tot de la ora 19:00, un recital de orga si chitara, alaturi de Alexandru Tulcan la orga si Alexandru Cretescu la chitara. Festivalul va continua pe data de 16 august, cand va avea loc un recital de orga, alaturi de Matei Ioachimescu si The Romanian Flute Ensemble la Biserica Notre-Dame din Timisoara, urmand ca pe 20 august muzica sacra sa patrunda in Biserica Romano-Catolica din Elisabetin prin interpretarea unor piese din repertoriul clasic, alaturi de Marcel Costea la orga si soprana Zsuzsana Cerveni.

Inceput in luna februarie, dar care va continua pe tot parcursul lunii august, CODRU este un eveniment inedit de responsabilitate sociala, singurul festival din Romania ale carui venituri sunt redirectionate spre cauze ecologice. Pentru o experienta imersiva, publicul este invitat in Padurea Bistra, aproape de Timisoara, pentru un festival care imbina artele si multiculturalitatea intr-o abordare eco-friendly, prin concerte, piese de teatru, instalatii artistice (land art), performance-uri si ateliere (olarit, pirogravare, pictura pe diferite materiale). De asemenea, BAROQUE RELOADED, debutat in 23 iulie, continua si in luna august la Muzeul de Arta din Timisoara, prin prezentarea instalatiei I, HUMAN semnata de Saint Machine.

Dincolo de dimensiunea clasica a muzicii sacre, luna august aduce si o incursiune in teritoriul gustului ca patrimoniu, printr-un atelier gastronomic cu Pierre si Andreea, desfasurat sambata, 5 august, de la ora 17:00, la Reciproc Café, un atelier prin care organizatorii promit sa trezeasca participantilor apetitul pentru gatitul acasa si vizita in piata. Moderatorul intalnirii va fi Tiberiu Cazacioc, activist Slow Food, blogger (Observatorul Gastronomic) si specialist scheme de calitate.

Tot sambata, de la ora 20:00, in Piata Sfantul Gheorghe, spectatorii sunt invitati sa vizioneze “Umbre”, un performance al companiei britanice Chameleon, un trio puternic si nuantat, intr-un un spectacol dinamic si teatral, care va pune sub lumina reflectoarelor teme precum excluziunea sociala, dorinta de intelegere si de a fi inteles.

De la dans la arta vizuala, Liga AC din cadrul Universitatii Politehnica din Timisoara ii asteapta pe cei interesati la Mica Galerie ICR Venetia unde poate fi vazuta pana pe 5 august banda desenata realizata de artista Sorina Vazelina, prin care se spune povestea campusului UPT cu accent pe personalitățile care au studiat sau predat în UPT de-a lungul celor 100 de ani de activitate.

Mergând de la arta vizuala la teatru pe roti, intre 4 si 6 august, in cadrul Reminder Art, marca Teatrul pe roti din Arad, cu participarea exceptionala a tinerilor cu Sindrom Down ai Asociatiei Integra Arad, vor avea loc trei zile de spectacole si evenimente cu teme diferite: de la intoarcerea la copilarie, la „zborul„ oamenilor, frant datorita lipsei curajului si lipsei increderii ca totul porneste de la simplul „incerc, vreau, pot„, la razboi. Toate aceste evenimente se vor desfasura in curtea interioara a Centrului de Proiecte din Timisoara.

Intre 7 si 8 august va avea loc un atelier de dialog patrimonial cu copii, in Parcul Regina Maria, organizat de Asociatia Biserici inlemnite, prin care cei mici pot afla despre cum erau construite casele din satele de munte si multe alte curiozitati practice din peisaje de poveste. Intre 10 si 11 august, Asociatia Biserici inlemnite va reconstitui, impreuna cu mesteri dulgheri, elemente arse din structura bisericii de la Povergina, folosind tehnicile traditionale de prelucrare a lemnului. Aceste atelierele organizate in Parcul Regina Maria sunt participative si doresc sa contribuie la educarea tip hands-on a publicului larg. De asemenea, pe 12 august, intre 9:00 si 18:00 va fi organizat un tur ghidat cu invitatii la Crivina de Sus, Povergina si Romanesti, trei exemple inedite de biserici de lemn din zona Banatului.

Trecand din nou in registrul muzicii clasice, pe 11 august, de la ora 17:00, va avea loc cel de-al treilea concert pe Bega, in cadrul evenimentului Baroque Watermusic. Concertul va fi realizat cu instrumente muzicale si costume de epoca, pe o ambarcatiune amenajata in stil baroc, care va naviga pe raul Bega, alaturi de muzicieni din Romania, Ungaria si Elvetia, soprana Narcisa Brumar, de la Opera Nationala Romana Timisoara.

De asemenea, la frontiera dintre arta si stiinta, pana la finalul lunii august mai poate fi vizitata expozitia Expanded Nature la MV Sci Art, o expozitie care isi propune sa exploreze creativ, din perspectiva contemporana, relatiile noastre tot mai extinse cu natura, consemnand evolutia peisajului si a mediului ambient, analizand temerile noastre legate de degradarea mediului, schimbarile climatice si dezastrele naturale provocate de interventia umana, din perspectiva artistilor Ana Adam, Matei Bejenaru, Anca Benera & Arnold Estefan, Geta Bratescu, Dana Catona, Ion Grigorescu, Iosif Kiraly, Liliana Mercioiu-Popa, Dan Perjovschi, Marilena Preda-Sanc. Tot pana la final de august va mai fi deschisa publicului Ilustrad/as, privire asupra creaţiei feminine in ilustraţia spaniola contemporana, la Bastion 1, un proiect cultural propus de HEI-House of European Institutes si realizat de Institutul Cervantes din Bucuresti, in parteneriat cu Ambasada Spaniei in Romania.


            Pana pe 20 august, la Complexul Muzeal Arad, se desfasoara kimæra / module 9 / Mecanisme de supravietuire, un proiect ce se bazeaza pe analiza mecanismelor de supravietuire sau strategiile de adaptare pe care oamenii le folosesc adesea in fata stresului si/sau a traumei pentru a-i ajuta la gestionarea emotiilor dureroase sau dificile, ajutandu-i in acelasi timp sa-si mentina bunastarea emotionala. Tot pana pe data de 20 august poate fi vazuta, in Parcul Regina Maria (Coronini), prezentarea colectiei de fotografii rezultata in urma cercetarii de teren a arhitectului fotograf Ovidiu Micsa in anul 2021, care ilustreaza starea bisericilor de lemn de pe teritoriul Romaniei.

Trecand in registrul dansului contemporan, pe data de 21 august va avea loc la Casa Tineretului, scoala de vara de dans contemporan II – Dorian Mallia Lavinia Urcan. Sub coordonarea lui Dorian Mallia si a Laviniei Urcan, tinerii vor colabora pentru a produce un spectacol la finalul scolii de vara. Pe 30 august va avea loc spectacolul absolventilor scolii de vara, in Piata Sfantul Gheorghe. De asemenea, pana la jumatatea lunii august, adolescentii din medii vulnerabile vor putea participa la atelierele de dans contemporan Corpul meu, prietenul meu, sustinute de Lavinia Urcan si Beatrice Tudor.

Nu in Timisoara ci la Buzad, intre 13 si 19 august, are loc Muzicon Summer Camp, tabara in care, timp de o saptamana 10 muzicieni se cunosc, interactioneaza si creeaza. In cadrul taberei se vor forma grupuri de lucru care, pana la final, vor produce muzică noua, iar in ultima zi se va organiza un showcase live cu public, in care vor prezentate piesele realizate pe parcursul saptamanii.

Expozitia ”Patrimoniul sub reflectoare Timisoara – Lumi paralele”, organizata in mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia, parte a proiectului Spotlight Heritage Timisoara, in parteneriat cu Universitatea Politehnica Timisoara, va avea loc intre 12 si 23 august. In acest sens, in mansarda bastionului Theresia vor fi expuse bunuri culturale de patrimoniu din colectiile Muzeului National al Banatului, care ilustreaza viata economica, sociala si culturala a celor cinci cartiere istorice din Timisoara, alaturi de diverse surse de memorie: fragmente de interviuri si texte literare (roman, jurnal, memorii).

Din sfera educativa, Asociatia Initiativa in Educatie, invita cadrele didactice sa ia parte la programul de formare „Descopera aromele STEAM”, la Facultatea de Fizica din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara.

Intre 25 si 27 august, la final de luna, publicul poate participa la Festivalul de opera si opereta – editia XVIII. Opera Nationala Romana din Timisoara continua traditia evenimentelor din Parcul Rozelor, oferind publicului trei seri de vara speciale in compania muzicii de opera si opereta dupa cum urmeaza: 25 august, ora 20:30 – „Aida” de Giuseppe Verdi, 26 august, ora 20:30 – „Vaduva vesela” de Franz Lehár si 27 august, ora 20:30 – „La Traviata” de Giuseppe Verdi.

Astfel, atat locuitorii, cat si turistii care ajung in Timisoara sunt invitati sa se bucure de un august cat mai creativ si plin de evenimente care sa ii aduca mai aproape de cultura autentica. Programul complet poate fi vazut pe site: https://timisoara2023.eu/.