Maestrul GABRIEL BEBEȘELEA, de numele căruia se leagă o serie de evenimente importante ce au marcat anul de Capitală Europeană a Culturii, ne-a făcut onoarea de a semna în Cartea de Aur a Filarmonicii Banatul Timișoara, vineri seara, după concertul pe care l-a dirijat la Sala Capitol.

Dirijor în Rezidență în 2023 și Dirijor Principal invitat în Stagiunea 2023-2024, maestrul se numără printre personalitățile de seamă care, de la înființarea Societății Filarmonice Timișoara până astăzi, clădesc istoria instituției noastre.

Pentru mine este un moment remarcabil să semnez în Cartea de onoare a Societății Filarmonice, devenite Filarmonica Banatul Timișoara. Și nu numai din prisma faptului că sunt nume de referință precum JOSEPH JOACHIM, JOHANNES BRAHMS, PABLO DE SARASATE  și, mai recent, Cristian Măcelaru și Nicola Benedetti, ci pentru că sunt foarte pasionat de acest tip de documente vechi. Cu această ocazie, am putut să o și cercetez, ceea ce mă bucură și mai mult.”, a spus maestrul, după ce a semnat în Cartea de Aur.

Contribuția maestrului Gabriel Bebeșelea la crearea programului stagiunii trecute – desemnate, de altfel, ca fiind Cea mai bună stagiune simfonică din țară, în cadrul premiilor Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România (MUSICRIT), a fost una esențială. Enumerăm câteva dintre proiectele ce l-au avut ca inițiator pe maestrul Gabriel Bebeșelea: Recviemul de Război, op.66 de B. Britten (cântat o singură dată la Timișoara, până în 2023), Corul comunitar – proiect în premieră națională, Gurre Lieder de A. Schoenberg (lucrare ce a reunit pe aceeași scenă peste 400 de artiști din România și Germania,  și care a avut două reprezentații în Parcul Rozelor și două în Gera) etc.

După concertul de vineri, în Cartea de Aur a Filarmonicii Banatul Timișoaraa semnat un alt artist de mare valoare al zilelor noastre – pianistul SIMON TRPČESKI.

„Sunt onorat să fiu parte a Cărții de Aur, așa cum o numiți, să mă număr printre oameni legendari precum Brahms, Joachim, Sarasate, Bartók, și să mă regăsesc, de asemenea, printre muzicienii importanți ai vremurilor noastre, precum Cristian Măcelaru, Gabriel Bebeșelea – alături de care am avut șansa să cânt pentru prima dată împreună cu Orchestra Filarmonicii Banatul Timișoara-, de asemenea, Wynton Marsalis și Nicola Benedetti. Cartea este o adevărată sursă de inspirație pentru noi ca muzicieni și este, desigur, o parte importantă a istoriei Filarmonicii și a Timișoarei. Vă doresc să continuați să umpleți inimile publicului dumneavoastră cu muzică de înaltă calitate. Vă mulțumesc din inimă pentru această onoare.”, a declarat pianistul Simon Trpčeski.