MTI – Părinţii ar trebui să-şi susţină copiii până la vârsta de 24 de ani, financiar şi prin asigurarea unei locuinţe – reiese din sondajul Institutului pentru Studierea Tineretului din Ungaria, desfăşurat în 12 ţări, ale cărui rezultate au fost comunicate agenţiei de presă MTI marţi, de către Mathias Corvinus Collegium (MCC).

    Comunicatul precizează că sondajul a analizat rolul părinţilor în procesul în care tinerii devin independenţi. În ultimii ani, crearea traiului independent şi începerea unei vieţi independente se amână în societăţile occidentale, din motive complexe: schimbări în stilul de viaţă şi în valorile tinerilor, evoluţia condiţiilor exterioare. Experienţele internaţionale arată că asigurarea condiţiilor materiale pentru o locuinţă separată devine din ce în ce mai dificilă, ceea ce reprezintă, de asemenea, o povară considerabilă pentru părinţi – se explică în comunicat.
    
În cadrul acestui sondaj internaţional, Institutul pentru Studierea Tineretului i-a întrebat pe europeni, până la ce vârstă consideră că ar trebui să-i susţină părinţii pe copii financiar şi prin asigurarea locuinţei, în procesul devenirii oameni independenţi. Respondenţii din cele 12 ţări studiate (Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria) au considerat necesar sprijinirea tinerilor adulţi până la vârsta de 24 de ani, în medie. Vârsta cea mai ridicată până la care este important să sprijine copiii a fost indicată de români (în medie până la vârsta de 26 de ani), iar vârsta cea mai mică de slavii sudici (croaţi, sloveni, muntenegreni, în medie până la vârsta de 23 de ani). În Ungaria, similar cu media ţărilor participante, respondenţii ar limita sprijinul până la vârsta de 24 de ani – informează comunicatul.
    
Potrivit sondajului Institutului, în medie 71% dintre respondenţi consideră că este necesară implicarea părinţilor în soluţionarea locuirii tinerilor. Peste 80% dintre sârbi, croaţi şi austrieci, 56% dintre slovaci şi 47% dintre sloveni au fost de acord că părinţii ar trebui să asigure locuinţa copilului după ce acesta a părăsit rezidenţa familială. În Ungaria, proporţia celor care consideră că este rezonabil ca un părinte să asigure o locuinţă pentru copilul devenit adult este, de asemenea, mai mică decât media (65%).
    
Colectarea de date pe care se bazează sondajul a fost realizată în aprilie 2023, prin intervievarea a 12 000 de persoane, câte 1000 în fiecare ţară. Sondajul a fost realizat de CEPER, firmă expertă în privinţa Europei Centrale, în monitorizarea mass-mediei şi în cercetarea pieţei din această zonă, beneficiarul său fiind Institutul pentru Cercetarea Tineretului – se precizează în comunicat.
    
Institutul pentru Cercetarea Tineretului a fost înfiinţat în 2021, de către Mathias Corvinus Collegium, în colaborare cu institutul de analiză şi sondaj “Nézőpont”.