(MTI) – Bruxelles-ul nu trebuie să rişte securitatea alimentară, conducerea UE trebuie să revină la normalitate, deoarece deciziile sale în domeniul agriculturii pun în pericol pâinea cea de toate zilele, a declarat, luni, ministrul ungar al Agriculturii, István Nagy, în cadrul unei conferinţe de presă, la Budapesta.

Potrivit lui István Nagy, motivul protestelor fermierilor europeni este că politica agricolă a UE nu a fost niciodată atât de influenţată de “ideologii verzi extreme” ca acum, iar factorii de decizie de la Bruxelles nu înţeleg că agricultura este un element important al economiei europene.
    
Direcţia actuală nu poate fi continuată, deoarece intrarea necontrolată a produselor agricole ucrainene ameninţă să aibă şi consecinţe economice şi sociale imprevizibile. Bruxelles-ul nu pare să dorească o soluţie comună şi nu îi ajută pe fermierii din Europa de Est, deşi condiţiile de producţie nu sunt aceleaşi în UE şi în Ucraina. Efectele concurenţei neloiale se vor resimţi mai devreme sau mai târziu în toate statele membre, prin urmare, factorii de decizie din UE nu ar trebui să reprezinte interesele agricultorilor din afara UE, ci pe cele ale oamenilor care trăiesc şi lucrează aici, a declarat ministrul Agriculturii.
    
Ministrul a menţionat că, anul trecut, în Ungaria, au fost plătite peste 1300 de miliarde de forinţi (3,35 miliarde euro) sub formă de sprijin agricol, iar anul acesta va începe plata a 2900 de miliarde de forinţi (7,48 miliarde euro) sub formă de fonduri pentru dezvoltare rurală. Calendarul de aplicare permite o planificare optimă, iar fondurile necesare sunt disponibile în bugetul Ungariei. Politicianul a adăugat că, din toamnă, în timpul preşedinţiei ungare a UE, statele membre ar putea să revizuiască şi măsurile de gestionare a crizei de pe piaţa UE.
    
István Jakab, preşedintele Asociaţiei Cercurilor de Fermieri şi a Cooperativelor de Agricultori din Ungaria (Magosz), a calificat politica agricolă a Bruxelles-ului drept “o serie de decizii bazate pe ideologii nebuneşti” şi a declarat că unele state membre au recunoscut deja că schimbarea este inevitabilă. Acesta a mai adăugat că alegerile “cruciale” din Parlamentul European vor oferi o şansă de a alege europarlamentari care să asculte şi să înţeleagă plângerile agricultorilor şi care nu se aşteaptă ca soluţia pentru aprovizionarea cu alimente să vină din biomase artificiale. Ceea ce se întâmplă acum va determina pe termen lung viitorul agriculturii, aşa că fiecare pas trebuie să fie analizat cu atenţie, a explicat preşedintele Magosz.