Tonometria este investigația utilizată pentru a măsura presiunea intraoculară, un indicator important în diagnosticarea și monitorizarea glaucomului, dar și a altor afecțiuni oculare. Una dintre metodele folosite este tonometria non-contact sau „testul cu puf de aer”. Procedura implică utilizarea unui jet de aer pulsatoriu care aplatizează temporar corneea și permite astfel măsurarea presiunii intraoculare fără a necesita contact direct cu ochiul.
„Cabinetul de oftalmologie din cadrul Ambulatoriului Spitalului Clinic CF Timișoara este dotat cu un tonometru non-contact cu pahimetru. Echipamentul permite măsurarea exactă, într-un interval de timp redus, a grosimii corneei. Senzorul optic pe care îl are dispozitivul este precis și poate determina modificările apărute. Procedura este simplă, rapidă, iar informațiile oferite permit depistarea precoce a afecțiunilor oculare fără a mai fi necesară anestezia locală sau utilizarea unor instrumente care ating suprafață oculară”, spune dr. Elena Secașan – medic primar oftalmolog Spitalul Clinic CF Timișoara.
Tonometria non-contact este esențială pentru identificarea timpurie a unor afecțiuni oftalmologice, ajutând la prevenirea pierderii vederii prin demararea precoce a unui tratament adecvat. Printre ele se numără glaucomul, oftalmopatia tiroidiană, edemul cornean, hipertensiunea intraoculară, retinopatia diabetică sau dezlipirea de retină.
„Presiunea intraoculară crescută este unul dintre principalii factori de risc pentru glaucom. Detectarea timpurie a valorilor anormale poate preveni progresul bolii și complicațiile severe. De aceea, controalele oftalmologice regulate, inclusiv măsurarea presiunii intraoculare, împreună cu alte teste și examinări, sunt esențiale, mai ales pentru persoanele cu antecedente familiale de glaucom, diabet sau alte boli oculare”, spune dr. Elena Secașan – medic primar oftalmolog Spitalul Clinic CF Timișoara.
Tonometria non-contact este potrivită pentru toate categoriile de pacienți, fiind adesea utilizată în controalele de rutină sau în campaniile de prevenție.
Programările pentru un consult gratuit în Ambulatoriul Spitalului Clinic CF Timișoara se pot face, de luni până vineri, între orele 8.00 și 16.00, la telefon 0742.892.352. Orarul cabinetelor de specialitate poate fi găsit accesând următorul link: https://www.spitalcftm.ro/secții/ambulatorii-integrate/ambulator-de-specialitate-cf-timișoara