Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, aduce în atenție impactul deciziilor guvernamentale asupra bugetului local al orașului. Într-un interviu recent, primarul Dominic Fritz a criticat explicațiile premierului Marcel Ciolacu, care se referă la o presupusă hotărâre a Curții Constituționale privind repartizarea fondurilor către autoritățile locale – se arată în comunicatul remis de USR Timiș.

Pe lângă diferența semnificativă între impozitul anterior, care se întorcea în proporție de 63% la bugetele locale, și impozitul actual, care este integral absorbit de bugetul de stat, guvernul a luat la sfârșitul anului aproape 7 miliarde de lei din bugetele locale. În prezent, din fondul de rezervă, guvernul redistribuie aproximativ 1 miliard de lei către bugetele locale, însă Timișoara nu a primit niciun leu din acest fond.

Dominic Fritz a subliniat și creșterea economică semnificativă a Timișoarei, evidențiind contribuția dinamică a orașului la dezvoltarea regională. Cu o economie sănătoasă, Timișoara a reușit să-și mărească veniturile locale, însă măsurile guvernamentale au redus semnificativ impactul acestei creșteri.

“Bugetul Timișoarei a înregistrat o ușoară creștere față de anul precedent, dar aceasta ar fi fost mult mai mare fără sustragerea acestor fonduri de către stat. Nu trebuie să fie sancționată creșterea Timișoarei; dinamica economică a unui oraș nu trebuie pedepsită în acest fel”, a declarat edilul Timișoarei, Dominic Fritz.

Acesta mai atrage atenția și că beneficiile creșterii economice a Timișoarei sunt risipite la București: “Nu este în beneficiul timișorenilor, ci tocmai această creștere acum este luată ca și frișca la București și acolo se cheltuie pentru pensii speciale și un aparat de stat umflat.”

Cu toate acestea, primarul asigură că orașul va continua să investească, având în vedere situația favorabilă a Timișoarei în prezent.

Primarul Timișoarei și-a exprimat speranța că guvernul va reevalua aceste măsuri pentru a sprijini creșterea și dezvoltarea orașelor și municipiilor, garantând o distribuție echitabilă a resurselor financiare în întreaga țară.