(MTI) – Scopul Guvernului ungar este ca, până în anul 2030, Ungaria să se situeze printre cei mai buni 10 inovatori din lume, a declarat, marţi, Balázs Hankó, viitorul ministru al Culturii şi Inovaţiei, la conferinţa Huawei Tech4Value – ICT Day, desfăşurată la Budapesta.

    Politicianul a afirmat că fără o tranziţie digitală rapidă şi de succes, economia ungară nu poate fi competitivă.
    Acesta a amintit că unul dintre domeniile pe care se focalizează Programul “Neumann János” este digitalizarea, care joacă un rol esenţial nu numai în cercetare şi inovaţie, dar şi în educaţia modernă, care nu poate fi imaginată fără noi soluţii digitale.
    Balázs Hankó a vorbit despre realizările din învăţământul superior, despre formarea profesională şi despre educaţia pentru adulţi. Printre altele, a menţionat că există o schimbare de direcţie în ceea ce priveşte competitivitatea în învăţământul superior, 12 universităţi din Ungaria se află în topul universităţilor din lume, printre primele 5%, în loc de 7 câte au fost nu demult, iar una printre primele 1%.

    Politicianul a evaluat că formarea profesională din Ungaria este printre cele mai bune din Europa, iar specialiştii care ies de aici obţin rezultate excelente la competiţiile internaţionale.
    Referindu-se la inovaţie, acesta a atras atenţia asupra faptului că performanţa inovatoare a Ungariei se situează pe locul al 33-lea, conform Global Innovation Index (GII).
    Balázs Hankó a subliniat că, în Ungaria, anul acesta sunt fonduri disponibile de granturi în valoare de 278 miliarde de forinţi (aprox. 704 milioane euro) pentru susţinerea proiectelor de cercetare-dezvoltare şi inovaţie naţionale şi internaţionale. Programul OTKA a fost reînnoit, cu o creştere a bugetului de la 13,5 miliarde de forinţi (34,18 milioane euro), la 19 miliarde de forinţi (48,11 milioane euro).
    Ca eveniment secundar al conferinţei, Huawei a prezentat cele mai noi inovaţii ale sale pentru sprijinirea tranziţiei digitale într-un spaţiu expoziţional mobil (Huawei Europe Enterprise Roadshow).
    Huawei Technologies este prezentă în peste 170 de ţări, produsele şi serviciile sale fiind utilizate de aproximativ o treime din populaţia lumii.
    În anul 2023, Huawei a obţinut venituri globale de peste 100 de miliarde de dolari, alocând 20% dintre acestea pentru cercetare şi dezvoltare, iar profitul net de anul trecut al companiei a fost de 12 miliarde de dolari.
    În Ungaria, Huawei este prezentă în domeniile telecomunicaţiilor, întreprinderilor, utilizatorilor finali şi a energiei digitale. Centrul European de Aprovizionare Huawei se află în Ungaria şi este cea mai mare bază logistică şi de producţie a grupului de companii din afara Chinei. Prin activităţile sale din Ungaria, Huawei asigură locuri de muncă pentru peste 2000 de persoane.