Piața financiară din România resimte influența incertitudinilor legate de al doilea tur al alegerilor prezidențiale. După primul tur, indicele BET al Bursei de Valori București a înregistrat o scădere bruscă, iar ROBOR și IRCC au început să crească. Platforma de educatie financiara MrFinance.ro are o serie de recomandări prin care investitorii și românii cu credite se pot proteja de viitoarele evoluții.

„Evoluția indicilor IRCC și ROBOR, utilizați pentru calcularea dobânzilor la creditele ipotecare și de consum, a fost afectată în urma primului tur al alegerilor. Valoarea IRCC aplicată pentru trimestrul IV a atins maximul istoric, de 5,99%, și, conform estimărilor inițiale, ar fi trebuit să scadă cu începere de anul viitor, ceea ce ar ușurat situația românilor care au credite cu dobândă variabilă. Însă, în intervalul 21-25 noiembrie, indicele a crescut de la 5,54%, la 5,78%. La rândul său, ROBOR și-a majorat valoarea de la 5,58% cât înregistra pe 21 noiembrie, la 5,91% pe 27 noiembrie, evoluție care îi va afecta în mod direct pe românii care au sau vor să acceseze credite”, a declarat Ion Soltinschi, consultant și planificator financiar MrFinance.ro.

Și indicele BET, reprezentativ pentru cele mai lichide 20 de companii de pe Bursa de Valori București (BVB), a demonstrat o sensibilitate crescută la evenimentele politice. După primul tur al alegerilor prezidențiale, din 25 până pe 29 noiembrie, BET a scăzut cu aproape 4,27%. După alegerile parlamentare, valoarea a crescut cu 1,93%, însă și-a continuat scăderea accelerată și atins valori similare cu cele de la începutul anului. Practic, toată creșterea acumulată în ultimul an a fost anulată. Acest lucru îi afectează atât pe investitorii activ la BVB și pe cei care au plasamente în fonduri mutuale, cât și pe românii care au pensiii private obligatorii și/sau facultative.

„Într-un context volatil, trebuie să fim cât se poate de prudenți. Recomandarea este ca persoanele care au credite cu dobândă variabilă, să-și facă urgent refinanțări. Există în piață oferte de dobândă fixă pe 3 sau 5 ani chiar și de 5%. O astfel de soluție ar putea să îi pună pe cei cu împrumuturi la adăpost în cazul creșterilor dobânzilor. În cazul investitorilor, diversificarea portofoliilor de investiții pe mai multe clase de active și piețe, precum și plasamanetele în active mai puțin riscante reprezintă cele mai eficiente măsuri de protecție”, a precizat consultantul www.mrfinance.ro

Care sunt scenariile și evoluțiile posibile

În funcție de rezultatele alegerilor, stabilirea coaliției de guvernare și politicile fiscale adoptate, piețele financiare ar putea reacționa în moduri diferite.

– În caz de stabilitate politică: O majoritate clară și politici economice transparente ar putea atrage investitorii, stabiliza rata de schimb și reduce presiunile asupra inflației. În acest scenariu, ne putem aștepta la o creștere treptată a indicelui BET și la menținerea IRCC și ROBOR la valori relativ constante sau chiar la o scădere a acestora.

– În caz de instabilitate politică: Alegerile contestate sau o guvernare slabă, fără o majoritate puternică, cu un parlament fragmentat, pot amplifica riscurile economice. În acest caz, leul ar putea suferi deprecieri semnificative, iar costurile de finanțare ar crește, ceea ce va afecta atât persoanele fizice, cât și pe cele juridice. De asemenea, ar putea continua scăderile pe bursă, fapt ce va pune presiune și pe pensiile private ale românilor.

– Creșteri ale taxelor și impozitelor: Măsuri precum creșterea TVA-ului sau impozitarea excesivă a companiilor și/sau a angajaților ar putea duce la o creștere a inflației și ar putea genera nesiguranță în rândul investitorilor. Acest lucru ar influența negativ atât piața de capital, cât și economia reală.

– Schimbarea vectorului de dezvoltare: O guvernare eurosceptică sau NATOsceptică ar putea crea instabilitate și o mișacre de recul în rândul potențialilor investitori străini, fapt care ar duce la o stagnare economică.

„Rezultate alegerilor din România au dus la creșterea dobânzilor și la scăderi pe Bursa de Valori București. Dacă reușim să avem stabilitate politică, piața financiară își va reveni la normal. Pe de altă parte, în contextul unei instabilități majore la guvernare, impredictibilitatea financiară se va menține sau se va agrava. De aceea, recomandarea pentru perioada următoare este să fim cât se poate de prudenți”, a concluzionat Ion Soltinschi, consultant și planificator financiar www.mrfinance.ro