Ungaria este, pentru al treilea an consecutiv, cel mai corupt stat membru al Uniunii Europene, conform Indicelui de Percepţie a Corupţiei (CPI) pentru anul 2024, publicat de Transparency International – a anunţat, marţi, Transparency International Ungaria, într-un comunicat remis agenţiei ungare de presă MTI.

Potrivit organizaţiei, Ungaria şi-a menţinut poziţia din anii precedenţi în clasamentul CPI (Corruption Perception Index) al statelor membre ale Uniunii Europene, realizat de sediul central al Transparency International (TI) de la Berlin, ocupând pentru al treilea an consecutiv ultimul loc între ţările UE.

Transparency International Ungaria a subliniat că “nici în ultimul an nu s-au luat măsuri semnificative pentru remedierea problemelor legate de statul de drept şi pentru reducerea corupţiei sistemice”.

Din această cauză, în cadrul mecanismului de condiţionalitate al Uniunii Europene, Ungaria a pierdut definitiv 1,04 miliarde de euro din fondurile de coeziune alocate ţării pentru perioada 2021-2027 şi sunt de aşteptat şi alte pierderi semnificative de fonduri” – se arată în raport.

În cadrul analizei, Transparency International Berlin precizează că Indicele de Percepţie a Corupţiei este realizat pe baza a 13 studii şi evaluări ale 12 organizaţii internaţionale. Instrumentele utilizate pentru calcularea CPI se bazează pe evaluările oamenilor de afaceri şi ale experţilor privind corupţia din sectorul public al fiecărei ţări. În anul 2024, indicele a fost calculat pentru 180 de ţări, iar Ungaria a fost analizată pe baza a 10 subindicii diferiţi. Pe această scală, “0” reprezintă cel mai corupt stat, iar “100” cel mai puţin afectat de corupţie.

Potrivit raportului, Transparency International Berlin a realizat în acest an pentru a 30-a oară clasamentul privind nivelul de protecţie al statelor împotriva corupţiei din sectorul public. În anul 2024, Ungaria, cu 41 de puncte, a pierdut un punct faţă de anul anterior, coborând de pe locul 76 pe locul 82 în clasamentul global. În anul 2012, Ungaria ocupa locul 46, cu 55 de puncte, ceea ce înseamnă că, în ultimii 12 ani, ţara a coborât 36 de poziţii şi a pierdut 14 puncte în indicele global al corupţiei.

Raportul mai arată că, în ultimii 12 ani, dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, Ungaria a înregistrat cea mai mare scădere a punctajului CPI (14 puncte). În 2014, Ungaria ocupa locul 21 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. În 2020, Ungaria se afla la egalitate cu România şi Bulgaria, pe ultimul loc. Ulterior, România şi Bulgaria au depăşit Ungaria, lăsând-o pe ultimul loc în clasamentul UE.

MTI