Motivul pentru care Guvernul Ungariei sprijină eforturile bisericeşti şi educaţionale din Ţinutul Secuiesc, Transilvania, Partium şi Bazinul Carpatic este pentru ca maghiarii din aceste locuri să îşi poată păstra identitatea şi să prospere în locurile lor natale, a spus Miklós Soltész, secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, responsabil pentru relaţia cu cultele şi minorităţile naţionale, miercuri, la Gheorgheni.
Politicianul maghiar a vizionat stadiul lucrărilor de renovare de la Liceul Tehnic “Fogarassy Mihály” din oraş. La recepţia parţială a lucrărilor au participat conducerea şcolii, profesori şi elevi, precum şi politicieni locali.

În discursul pe care l-a susţinut, Miklós Soltész a subliniat că renovarea şcolii a fost necesară pentru ca tinerii din Gheorgheni să se simtă bine în locul în care trăiesc şi în care învaţă. Secretarul de stat a fost încântat să vadă că în trei ani şi jumătate, numărul elevilor înscrişi în instituţie s-a dublat. Politicianul a rugat elevii să aibă grijă de clădirea renovată, astfel încât şi cei care vin în urma lor – fraţii şi surorile mai mici, apoi propriii copii – să se mai poată bucura de ea.
În declaraţia dată presei, oficialul ungar a amintit că în urmă cu câţiva ani, şcoala aproape că urma să fie închisă din cauza lipsei de elevi. Astăzi, acest lucru s-a schimbat, iar renovarea clădirii i-a încurajat pe părinţii care locuiesc în Gheorgheni şi împrejurimi să îşi înscrie copiii aici.
Primarul Zoltán Nagy a relatat că anul viitor, instituţia de învăţământ veche de 150 de ani va fi dotată cu mobilier nou şi tehnologie modernă în cadrul unui proiect comun cu Consiliul Judeţean Harghita, clădirea renovată urmând să fie îngrijită.
Renovarea clădirii a început în 2020, cu sprijinul guvernului maghiar, iar modernizarea edificiului monument istoric – aflat în proprietatea Bisericii Romano-Catolice – mai este şi în prezent în curs.
În prima fază a lucrărilor de construcţie – între mai 2022 şi martie 2023 – pe lângă câteva lucrări mai mici au fost efectuate izolarea termică a spaţiului mansardei, consolidarea structurii acoperişului, restaurarea ferestrelor şi uşilor, iluminarea decorativă a faţadei principale şi înlocuirea completă a sistemului de încălzire, valoarea totală a lucrărilor ridicându-se la suma de aproape 245,5 de milioane de forinţi (610 000 de euro).
În cea de-a doua fază – între iulie 2023 şi septembrie 2024 – au fost retencuite faţadele, au fost renovate băile, bucătăria şi sala de mese, s-au înlocuit instalaţiile de apă şi de canalizare.
În prezent, sunt în curs de desfăşurare renovarea unora dintre suprafeţe de pereţi, realizarea tavanelor false, restaurarea ferestrelor şi uşilor exterioare şi interioare, restaurarea şi înlocuirea pardoselilor, precum şi construirea unei noi case a scărilor. Se lucrează şi la formarea unor noi funcţii pe care le avea instituţia de învăţământ, de exemplu, clădirea va recăpăta fosta sa capelă.
35-40% din lucrările planificate se mai află în aşteptare, însă odată finalizate, fosta şcoală catolică de fete va deveni cea mai modernă şi mai bine echipată instituţie de învăţământ din zonă.
MTI