Digitalizarea a luat amploare în anii pandemiei de coronavirus: telefonul mobil a devenit principalul mijloc de utilizare a internetului, rolul reţelelor sociale în menţinerea legăturii s-a consolidat şi mai mult, iar un număr uriaş de oameni s-a obişnuit să îşi facă online cumpărăturile. Cea mai recentă cercetare a Autorităţii Naţionale pentru Media şi Comunicaţii din Ungaria (NMHH) a analizează sondajele institutului de cercetare de piaţă Kantar-Hoffman şi prezintă cele mai importante tendinţe din ultimii zece ani, în spaţiul digital şi cultural din Ungaria, subliniind şi efectele pe care epidemia de coronavirus le-a avut în acest sens, pe termen lung, a relatat direcţia de comunicaţii a NMHH, miercuri, pentru agenţia ungară de presă MTI.

Potrivit comunicatului, obiceiurile maghiarilor în utilizarea internetului s-au schimbat radical în ultimul deceniu: în timp ce în 2014, majoritatea navigau pe internet doar de pe un calculator, în 2024, opt din zece persoane îşi foloseau şi telefoanele mobile pentru a naviga pe internet.

Odată cu răspândirea popularităţii smartphone-urilor a crescut şi importanţa internetului pe mobil: anul trecut, 45% dintre cei chestionaţi au declarat că absenţa acestuia ar fi insuportabilă pentru ei, ceea ce înseamnă o creştere de aproximativ 6% faţă de anul 2020.

Anul trecut, un maghiar obişnuit a petrecut aproximativ trei ore pe zi în online, iar o treime dintre oameni au considerat că aceasta este activitatea lor preferată în timpul liber.

În ultimul deceniu, spaţiul digital ne-a cucerit şi timpul liber: acum, fiecare al doilea maghiar simte că petrece prea mult timp online. Sentimentul de pierdere a timpului afectează în primul rând pe tinerii de 16-39 de ani şi este mai puţin frecvent în rândul celor de peste 55 de ani, care navighează pe internet într-un mod mai conştient, precizează comunicatul.

Între timp, social media joacă un rol din ce în ce mai important în menţinerea legăturii cu prietenii: în urmă cu zece ani, numărul celor care au considerat că platformele online sunt decisive în acest sens a fost de 1,5 ori mai mic decât în prezent, în timp ce anul trecut, numărul lor a fost de patru ori mai mare.

Internetul a devenit indispensabil şi pentru obţinerea de informaţii: în urmă cu un deceniu, doar cinci din zece persoane au numit spaţiul online ca fiind o sursă principală de informaţii, însă în 2024, opt din zece persoane susţin acest lucru. O tendinţă interesantă este că importanţa platformelor online a crescut în perioada pre-pandemică, dar în anii epidemiei, a devenit mai semnificativ rolul mass-mediei tradiţionale.

Potrivit NMHH, cumpărăturile online au cucerit în ultimul deceniu şi piaţa internă: în timpul pandemiei, o mulţime de oameni – din toate grupele de vârstă – au dobândit experienţa necesară pentru a face cumpărături online, ceea ce a crescut foarte mult popularitatea magazinelor online.

Studiul NMHH avertizează că odată cu accelerarea digitalizării este din ce în ce mai important să acordăm atenţie utilizării conştiente şi echilibrate a internetului, astfel încât prezenţa online constantă să nu fie în detrimentul relaţiilor noastre personale, al sănătăţii mintale şi al unui stil de viaţă sănătos.

MTI