Guvernul Ungariei a înaintat vara trecută un proiect de lege în vederea accelerării procedurilor de adopţie pentru sugarii abandonaţi în spitale; acesta a fost susţinut de grupurile parlamentare ale partidelor Fidesz şi KDNP, astfel că în ţară au intrat în vigoare noi reguli, care simplifică adopţia, a relatat Bence Rétvári, secretar de stat în cadrul Parlamentului Ungariei, din partea Ministerului de Interne, miercuri, pentru agenţia ungară de presă MTI.

În comunicatul acestuia se precizează că în perioada 1 iulie-31 decembrie 2024, 59 de copii care au fost lăsaţi în urmă în spitalele din Ungaria au fost declaraţi adoptabili în baza noii legislaţii.

Până la finalul anului trecut, procedura de adopţie a fost finalizată pentru 22 de copii.

Bence Rétvári a explicat că în Ungaria există, astăzi, peste o mie de părinţi care au deja atestat de adopţie şi care aşteaptă să adopte un copil cu vârsta cuprinsă între 0 şi 3 ani; modificarea legii ajută la asigurarea faptului că cei care nu pot fi crescuţi în cadrul familiilor biologice să poată ajunge cât mai devreme posibil la o familie adoptivă care să le asigure tot necesarul.

Potrivit secretarului de stat, în ultima perioadă, în secţiile de neonatologie ale spitalelor au fost abandonaţi tot mai mulţi sugari pe care nu i-au mai luat acasă nici părinţii, nici alte rude.

Interesul copiilor este să crească într-un mediu familial plin de iubire, să poată fi externaţi din spitale cât mai curând posibil şi să fie plasaţi cât mai rapid la nişte părinţi adoptivi care sunt capabili şi dispuşi să aibă grijă de ei, a subliniat Rétvári.

Politicianul maghiar a subliniat că modificarea legii permite ca nou-născuţii lăsaţi în urmă în spitale să fie poată fi adoptaţi cât mai curând posibil.

Noua legislaţie extinde, de fapt, şi asupra copiilor abandonaţi în spitale regula pe care Ungaria o aplică în cazul nou-născuţilor pe care mamele îi plasează în incubatoarele special amplasate în acest scop în apropierea maternităţilor. “Dacă în termen de şase săptămâni nici mama, nici o altă rudă nu se prezintă pentru a revendica un copil lăsat în urmă în spital, acesta devine adoptabil fără să mai fie nevoie de o declaraţie de renunţare la drepturile părinteşti, iar procedura de adopţie poate începe“, a scris Bence Rétvári.

În cazul în care un nou-născut este abandonat într-o instituţie medicală, spitalul va anunţa autorităţile despre plecarea mamei în termen de o zi lucrătoare, iar dacă în termen de şase săptămâni, aceasta sau o altă rudă nu se prezintă pentru a prelua nou-născutul, nu îl vizitează pe sugar şi nu înaintează o declaraţie în scris cu privire la intenţia de a prelua copilul, spitalul va informa imediat autorităţile şi despre acest fapt.

MTI/livetimisoara.ro