Bruxelles-ul se pregăteşte de război, dar nu există nicio ameninţare de război, iar Ungaria rămâne de partea păcii, a declarat prim-ministrul ungar Viktor Orbán, vineri, în emisiunea “Bună dimineaţa, Ungaria!” de postul public de radio Kossuth, în legătură cu propunere pe care Comisia Europeană a făcut-o către populaţia Uniunii Europene cu privire la acumularea unei rezerve de urgenţă suficientă pentru 72 de ore.
Şeful guvernului de la Budapesta a spus: observă că Bruxelles-ul se pregăteşte de război. Acest lucru trebuie luat în serios, în acelaşi timp pare amuzant că cei de la Bruxelles transmit familiilor europene mesajul să pună la păstrare suficientă mâncare pentru 72 de ore, a subliniat premierul. “Dacă analizezi situaţia, te sperii, te gândeşti ce este în mintea acestor oameni, se pregătesc de ceva?” – a mai spus Orbán.
Oficialul ungar a adăugat: deocamdată nu vede că Europa ar fi ameninţată de război. Există, fără îndoială, un război între Rusia şi Ucraina, însă posibilitatea ca acest război să vină este complet nerealistă. “Pur şi simplu nu este probabil ca cineva să atace un stat membru NATO”, a subliniat Viktor Orbán.
Prim-ministrul a subliniat: dacă cineva totuşi se pregăteşte de război, este pentru că vrea chiar el să iniţieze vreo acţiune de război. Există astfel de ţări în UE, care vor “să intre în acest război”, şi văd Bruxelles-ul este vocea lor principală, a spus Orbán.
Potrivit premierului, propunerea menţionată reprezintă o pregătire politică pentru implicarea într-un război mai profund.
Viktor Orbán le-a transmis familiilor maghiare că nu trebuie să facă nimic extraordinar. “Nu există nicio ameninţare de război, Ungaria nu va intra în război cu nimeni, vom rămâne de partea păcii, iar dacă Europa va intra în război, noi cu siguranţă nu vom intra în război”, a spus politicianul maghiar.
Premierul a amintit că Acordul de la Minsk a reprezentat un acord de pace între Ucraina şi Rusia, iar Europa a decis, atunci, că acest acord va fi garantat de Germania şi Franţa. Cu toate acestea, garanţia franco-germană nu a fost suficientă, s-a dovedit că Europa nu are suficientă forţă şi capacitate pentru a pune în aplicare un astfel de acord de pace, a explicat Orbán, subliniind că răspunsul la acest lucru nu este un război, ci să identificăm pe cineva care poate obţine ca acordul să fie respectat.
Să recunoaştem că americanii sunt cei care trebuie implicaţi, ei sunt mai puternici, astfel că au şanse mai mari să obţină o încetare a focului şi o pace pe care să o şi poată menţine, a spus premierul maghiar. “Cine vrea pace, să îi sprijine pe americani!”, a adăugat Viktor Orbán.
Premierul a fost întrebat şi despre faptul că în această săptămână au avut loc mai multe demonstraţii cu privire la modificarea legii întrunirilor care are ca scop protejarea copiilor, totodată şi vineri dimineaţă a avut loc o manifestaţie în faţa clădirii în care Orbán a acordat interviul pentru radio. Premierul a spus că vede “o concurenţă a provocărilor între partidele de opoziţie”.
Blocarea repetată a unor poduri nu este un lucru normal, majoritatea care nu protestează are dreptul să îşi trăiască viaţa normal, a declarat Viktor Orbán.
Întrebat dacă ar fi justificată vreo acţiune legislativă din partea guvernului maghiar, premierul a relatat că se gândesc la asta. În ceea ce priveşte acţiunea cu fumigene pe care partidul Momentum a efectuat-o în parlamentul maghiar, Orbán a atras atenţia asupra faptului că în parlament a avut loc un circ nemaiîntâlnit, iar mai apoi au avut loc blocări de poduri şi de drumuri. Premierul a apreciat că există o oarecare tensiune de partea opoziţiei, iar partea pro-guvernamentală şi majoritatea “trebuie să gândească la rece”, nu ar trebui să reacţioneze într-un mod prea nervos, iar modificările legislative trebuie tratate, de asemenea, cu grijă. Însă blocările de poduri au adus cu sine, poate, o lecţie, potrivit căreia legea ar trebui să garanteze în mod clar că se ţine cont de interesele majorităţii care nu protestează, a mai continuat Viktor Orbán.
MTI