Thomas Adès, unul dintre cei mai importanți compozitori contemporani, admirat pentru creativitatea și originalitatea sa și elogiat de presa internațională, vine la Timișoara! Talentul său remarcabil a fost apreciat de critici și public, iar lucrările sale au fost interpretate cu succes la nivel mondial. Thomas Adès va susține workshop-ul de compoziție din cadrul celei de a XI-a ediții a Festivalului – Concurs Internațional „Remus Georgescu”. Sesiunea de lucru le este destinată celor cinci câștigători ai concursului internațional de compoziție din cadrul festivalului, la care s-au înscris peste 220 de candidați din toate colțurile lumii. De asemenea, Thomas Adès va conduce de la pupitrul dirijoral al Sălii Capitol concertul susținut de Orchestra simfonică „Remus Georgescu” a Filarmonicii Banatul Timișoara.

Avem marea onoare de a-l avea ca invitat pe unul dintre cei mai importanţi compozitori ai momentului, englezul Thomas Adès. Bucuria ne este dublată de faptul că Adès va dirija lucrarea „De profundis” a Maestrului Georgescu, solist fiind un alt nume binecunoscut în sfera muzicii contemporane: Nicholas Isherwood. Cei cinci câștigători ai concursului de compoziţie se află în procesul compunerii unor lucrări inspirate de cuvintele lui Remus Georgescu, lucrări ce vor fi cântate în cadrul festivalului pentru întâia oară. Structura întregului festival este modelată de tematica „De profundis”, astfel încât influența Maestrului să poată fi simţită la tot pasul. Ansambluri de top, muzici bune, moduri inovative de a relaţiona cu muzica lui Remus Georgescu, totul conceput având în minte preferinţele domniei sale, vă așteaptăm în a doua jumătate a lunii octombrie!”, spune Gabriel Mălăncioiu, director artistic al festivalului.

Printre numele cu rezonanță în muzica contemporană prezente în cadrul acestei ediții a festivalului se numără, printre alții, Sarah Maria Sun, una dintre cele mai căutate soprane din sfera muzicii contemporane, talentatul clarinetist Kilian Herold și celebrul pianist Jan Philip Schulze.

Ediția din acest an, intitulată „De profundis”, se va desfășura în perioada 14 – 27 octombrie, și va fi centrată în jurul ideii „Muzica se naște din tăcere, ni se dezvăluie treptat, se împlinește în timp și se stinge din nou, în tăcere”, după un citat al maestrului Remus Georgescu.

Festivalul, care aduce în prim-plan nu mai puțin de 13 lucrări în primă audiție absolută, cuprinde un concert simfonic, un concert itinerant, șapte recitaluri, un workshop de compoziție și un simpozion al UCMR.

THOMAS ADÈS – compozitor, dirijor și pianist

Thomas Adès s-a născut la Londra în 1971. Compozițiile sale includ trei opere. Premiera celei mai recente dintre ele – The Exterminating Angel, le-a dirijat la Festivalul de la Salzburg din 2016 și, ulterior, la Metropolitan Opera, New York și Royal Opera House, Londra. A condus premiera și renașterea filmului The Tempest la Royal Opera House și o nouă producție la Metropolitan Opera, Vienna Staatsoper, iar în noiembrie 2022 la La Scala, Milano. A condus premiera mondială a baletului The Dante Project, la Covent Garden și l-a dirijat în mai 2023 la Opéra Garnier, Paris. El va conduce o nouă producție The Exterminating Angel în 2024 la Opéra Bastille, Paris.

Conduce frecvent spectacole ce cuprind lucrări orchestrale proprii. Compozițiile sale includ și numeroase lucrări de cameră și solistice. În septembrie 2023, Thomas Adès a dirijat Gewandhausorchester ca parte a rezidenței sale de două stagiuni cu ansamblul. Din 2023, Thomas este dirijor în Rezidență al orchestrei din Hallé, pentru două stagiuni.

Thomas Adès este partener artistic al Orchestrei Simfonice din Boston din 2016 și conduce orchestra în fiecare an în Boston și la Tanglewood.

În calitate de dirijor, Thomas dirijează frecvent orchestrele filarmonicilor din Los Angeles și Londra, orchestrele Boston, Londra, BBC, Radio Finlanda și Orchestrele Simfonice ale orașului Birmingham, Royal Concertgebouworkest, Leipzig Gewandhaus și Orchestra Santa Cecilia, Roma.

În operă, a mai dirijat The Rake’s Progress la Royal Opera House și Zürich Opera, precum și premierele a trei opere de Gerald Barry, inclusiv premierele mondiale din Los Angeles ale filmelor The Importance of Being Earnest și Alice’s Adventures Under Ground. Cele mai importante momente recente includ concertele de debut ale lui Thomas cu Filarmonica din Viena și debutul său ca dirijor cu Filarmonica din Berlin.

Înregistrarea sa pe CD-ul The Tempest de la Royal Opera House (EMI) a câștigat categoria Contemporary a premiilor Gramophone 2010; DVD-ul său cu producția de la Metropolitan Opera a fost distins cu Diapason d’Or de l’année (2013), Cea mai bună înregistrare de operă (Premiile Grammy 2014) și Înregistrarea DVD-ului muzical a anului (Premiile ECHO Klassik 2014).

A susținut recitaluri de pian la Carnegie Hall (Stern Auditorium) din New York și Wigmore Hall din Londra. A fost solist alături de Filarmonica din New York și Orchestra Simfonică din Boston. Lansările sale recente includ un album cu muzică solo pentru pian de Janáček și un album live Winterreise cu Ian Bostridge. Discul său solo cu muzică pentru pian a lui Janáček a câștigat medalia Janáček 2018.