Miercuri, 16 aprilie, ora 19:00, Teatrul Basca prezintă „(Dez)rădăcinare”-un spectacol în premieră ce aduce față în față perspective diferite, stereotipuri, visuri și realități de la sat de care, poate, ne-am detașat.

(Dez)rădăcinare”, spectacol jucat de doi actori tineri cu roluri multiple, inclusiv muzicale, este conceput a fi un teatru în mișcare, ușor de deplasat și pus în scenă în spații neconvenționale, direct în fața comunităților locale care au inspirat poveștile.

Spectacolul se va juca în această vară în zece localități rurale din zonă, atât în România, cât și în Serbia și Ungaria. Ca destinații locale au fost alese: Stanciova, Curtea, Jimbolia, Bethausen, Dumbrava, Otelec, Chevereșu Mare și Teregova.

Ana-Maria Ursu, directoarea Teatrului Basca și regizoarea spectacolului a dezvăluit: „Proiectul Teatru într-o mașină (Theatre in 1 car) ne permite să pătrundem în comunitățile rurale. Spectacolul nu idealizează satul, dar nici nu îl judecă. Îl arată într-o continuă schimbare, păstrându-și valorile fundamentale în timp ce integrează intervenții urbane – idei și oameni noi. Piesa de teatru este rezultatul a numeroase interviuri realizate de dramaturgul Andrei Ursu și sperăm ca perspectiva oamenilor intervievați, combinată cu viziunea echipei de artiști, să convingă publicul să reflecteze asupra ce cred că înseamnă viața la sat.”

Inovativ este și conceptul scenografic utilizat care se pretează la caracterul mobil și sustenabil al spectacolului. 12 scene diferite în care nelipsitele cutii din orice mutare capătă rolul deschiderii către alte lumi. Costumele, parte din același imaginar al mutării, primesc la rândul lor un strop de magie și culoare în universul divers al satului văzut prin teatru.

Teatrul Basca a realizat acest spectacol în cadrul proiectului cultural internațional Teatru într-o mașină (Theatre in 1 car), în care este partener alături de Teatrul Independent din Ungaria și Mikser din Serbia.

Despre spectacolul (DEZ)RĂDĂCINARE

(DEZ)RĂDĂCINARE e despre de unde am venit, unde am ajuns, ai cui am fost, ai cui suntem, despre cine vrem să fim şi înspre ce ne îndreptăm. Despre cum înțelegem să ne conectăm sau reconectăm cu un loc pe care mulți l-am uitat, din care majoritatea îşi trag rădăcinile şi unde cu siguranță s-a născut hazul, tragi-comicul, fatalismul, veşnicia şi obiceiul de a saluta politicos şi din reflex pe oricine trece pe drum.

(Dez)rădăcinare

Text: Andrei Ursu

Regia: Ana Maria Ursu

Actori: Jacqueline Kohl și Andrei Zgăbaia

Scenografie: Daria Pau

Coregrafie: Vika Medviedeva

Lumini/sunet: Otniel Floruț

Proiectul Theatre in 1 car, derulat în perioada 2024-2026, este cofinanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin exclusiv autorului și nu reflectă în mod necesar cele ale Uniunii Europene sau ale Agenției Executive pentru Educație și Cultură a Uniunii Europene (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea de acordare a finanțării nu pot fi trase la răspundere pentru acestea.