Duminică, au fost sfinţite şi predate cinci biserici romano-catolice din Transilvania, clădiri de patrimoniu, renovate cu sprijinul Guvernului ungar în cadrul programului “Rómer Flóris”. Renovarea completă a clădirilor de patrimoniu, care aparţin Arhidiecezei Romano-Catolice Alba Iulia, a fost finalizată în acest an sub supravegherea Fundaţiei “Teleki László”, din Budapesta. Bisericile din Dumitreni, Beu şi Nazna-Sâncraiu de Mureş, din judeţul Mureş, Racu, din judeţul Harghita, şi Săcărâmb, din judeţul Hunedoara, au fost sfinţite din nou în cadrul unor slujbe în prezenţa reprezentanţilor Fundaţiei şi ai Ministerului Construcţiilor şi Transporturilor din Ungaria.
    
Slujba centrală a avut loc la Dumitreni, unde episcopul auxiliar de la Alba Iulia, László Kerekes, a mulţumit pentru renovare. Regő Lánszki, secretar de stat responsabil pentru construcţii în cadrul Ministerului Construcţiilor şi Transporturilor din Ungaria, a subliniat, în discursul său, că atât casa, cât şi ţara trebuie construite pe o stâncă, pe o fundaţie potrivită. În opinia sa, această fundaţie solidă este comunitatea, care este necesară şi pentru clădirea naţiunii, şi pentru restaurarea bisericilor, motiv pentru care Guvernul ungar sprijină renovarea clădirilor de patrimoniu din Bazinul Carpatic.

Politicianul a subliniat că, pe lângă acest sprijin, a fost creat un nou sistem de protecţie şi de stimulare, urmând ca în toamnă să fie adoptată de către parlamentul ungar o nouă lege cuprinzătoare privind construcţiile şi protecţia patrimoniului. “Aceasta va prevedea crearea unui registru al monumentelor care va acoperi întregul patrimoniu maghiar din Bazinul Carpatic, cu toate detaliile sale”, a explicat Lánszki, adăugând că acest lucru va permite tuturor maghiarilor să afle mai multe despre aceste monumente şi îi va încuraja să le viziteze.
    
Acesta a adăugat că mai există un mesaj al acestui eveniment: în timp ce în toată Europa bisericile sunt închise, demolate sau deschise baruri în ele, în Bazinul Carpatic sunt renovate, deoarece “aceste ziduri şi întoarcerea la Dumnezeu au păstrat identitatea maghiară” şi ele reprezintă viitorul. Politicianul a mulţumit specialiştilor şi le-a promis că vor mai avea monumente de renovat.
    
László Diószegi, directorul Fundaţiei “Teleki László”, a amintit că, începând din anul 1999, se ocupă de conservarea clădirilor de patrimoniu din afara graniţelor Ungariei. Restaurarea este importantă deoarece contextul etnic al pietrelor clădite se poate schimba, dar ele sunt dovada prezenţei în trecut a maghiarilor, chiar în măsură mai mare decât a documentelor de arhivă care pot să dispară cu uşurinţă.
    
“Pietrele nu pot fi îndepărtate atât de uşor, dar, cu siguranţă, dacă nu există un acoperiş deasupra bisericii, pietrele se pot prăbuşi”, a afirmat directorul, care a precizat că acesta este motivul pentru care Guvernul ungar trebuie să ajute procesul de renovare. Acesta a mai amintit că biserica din Săcărâmb deservea o comunitate care muncea într-o mină de aur, iar acum este repopulată de maghiari din Deva. Acesta este un alt semn că lucrările au sens şi ar trebui să fie continuate, a mai subliniat directorul.
    
Bisericile romano-catolice inaugurate duminică datează din secolele XIII-XVIII şi au elemente medievale deosebite.

MTI