(MTI) – Vom putea reprezenta comunitatea noastră doar dacă reuşim să intrăm în Parlamentul European, deoarece dacă nu suntem prezenţi acolo, nimeni nu va vorbi despre noi – a subliniat preşedintele UDMR în emisiunea de marţi dimineaţa a postului de actualităţi M1 a televiziunii publice ungare.

    Pe marginea comasării în România, pe data de 9 iunie, a alegerilor europarlamentare cu cele locale, Hunor Kelemen a considerat: coaliţia de guvernare a iniţiat organizarea celor două alegeri în aceeaşi zi pentru a putea mobiliza mai uşor electoratul prin primarii şi consilierii aleşi ai acestor partide.
    Politicianul transilvănean a apreciat că oamenii sunt mai interesaţi de alegerile locale, pentru că ele decid asupra vieţii lor de zi cu zi, deci le sunt mai aproape. În schimb, ei sunt mai puţin entuziasmaţi de politica europeană, prin urmare ridicarea mizei alegerilor locale prin faptul că politicianul candidat vorbeşte despre probleme locale este un mod de ajunge mai uşor la oameni – a adăugat el.
    După cum a spus, este vorba de o problemă de rezolvat pentru UDMR, deoarece acest partid, de obicei, nu propune liste în localităţi în care nu trăiesc maghiari. De această dată însă mobilizarea trebuie să aibă loc şi în aceste localităţi, dat fiind că pentru PE se votează pe listă naţională, iar partidul trebuie să treacă pragul de 5% pentru a intra în legislativul european – a adăugat Hunor Kelemen.
    El a mai menţionat că diaspora românească este foarte puternică şi bine organizată în Spania, Italia şi Marea Britanie, ei vor participa la alegerile europarlamentare, ceea ce va creşte prezenţa la vot, astfel UDMR trebuie să se mobilizeze mai mult în ţară.
    
Politicianul a mai reamintit că partidul său a lansat anterior un proces în Parlamentul European, care are ca obiectiv protejarea minorităţilor naţionale autohtone, soluţionarea acestei chestiuni la nivel european.  El a subliniat: în UE există state care au rezolvat deja problema, iar altele încă nu. “Construim un drum, lucrul este anevoios, dar putem găsi parteneri şi drumul trebuie continuat” – a precizat preşedintele UDMR.
    
Hunor Kelemen a fost invitat şi la emisiunea “Bună dimineaţa, Ungaria!” a postului public de radio Kossuth, unde a reamintit că, pe lângă alegerile europarlamentare şi locale, în România vor avea loc anul acesta şi alegeri parlamentare şi prezidenţiale, toate acestea având o miză comună şi anume: posibilitatea comunităţii maghiare din România de a avea un cuvânt de spus în deciziile luate în cadrul diferitelor instituţii.
    El a precizat că aceste alegeri nu sunt pentru următorii patru ani, ci pentru cel puţin o jumătate de secol, deoarece va avea loc o reformă administrativă şi nu este indiferent dacă maghiarii din Transilvania vor fi complet aserviţi în noua împărţire administrativă sau dacă pot participa la această împărţire. “Marea miză este aceasta: să nu se poată face lucruri fără noi” – a subliniat el.
    
Reforma vrea să ridice actualele regiuni de dezvoltare economică la statut de judeţe, ceea ce ar însemna că în România vor exista opt judeţe în care reprezentanţii intereselor maghiarilor nu vor avea niciun cuvânt de spus în administraţie – a explicat Hunor Kelemen. Noi putem susţine doar o reformă administrativă care nu ne pune în situaţia unei aserviri totale – a mai spus el.
    Hunor Kelemen a vorbit şi despre organizaţia antimaghiară AUR, despre care a spus că reprezintă o ameninţare atât la adresa comunităţii maghiare, cât şi pentru România. “AUR readuce în actualitate ideologia legionară a anilor 1930, când antimaghiarismul a fost un element foarte puternic, ceea ce pentru ei este valabil şi astăzi” – a declarat preşedintele UDMR.