(MTI) – General maiorul maghiar László Sticz a preluat într-un cadru ceremonios conducerea EUFOR Althea, misiunea Uniunii Europene (UE) în Bosnia şi Herţegovina, miercuri, la Sarajevo. La eveniment a participat şi preşedintele Ungariei, Katalin Novák. După ceremonie, şeful de stat le-a solicitat militarilor maghiari care servesc în misiune să fie nişte modele, să arate că a fi militar reprezintă cinste, onoare şi patriotism.
    
Katalin Novák a subliniat că războaiele care au loc în lume au atras atenţia asupra faptului că trebuie să fim capabili să ne apărăm chiar şi în mod independent, ca ţară, ca naţiune; dar mai ales, trebuie să ne putem apăra într-o alianţă – pe noi înşine, respectiv unii pe alţii. Este nevoie de dezvoltarea forţelor armate, de consolidarea şi modernizarea capacităţilor de apărare, de restabilirea prestigiului forţelor armate, a subliniat preşedintele maghiar. Este o mare mândrie că misiunea EUFOR Althea va avea un comandant maghiar, a subliniat Katalin Novák.
    
Şeful de stat a spus, de asemenea, că Ungaria este o ţară situată în vecinătatea unor butoaie cu pulbere. În imediata vecinătate se desfăşoară războiul dintre Ucraina şi Rusia, iar nu cu mult timp în urmă, tot în vecinătate au avut loc Războaiele Iugoslave.

Ungaria preia poziţia de comandă a EUFOR Althea, care este o misiune foarte importantă, a subliniat ministrul apărării, Kristóf Szalay-Bobrovniczky, miercuri, la faţa locului, pentru presă, înainte de preluarea ceremonioasă. Ministrul a subliniat că importanţa misiunii constă în faptul că aceasta contribuie în mod direct la securitatea poporului maghiar. Securitatea Ungariei depinde şi de stabilitatea ţărilor din Balcanii de Vest, a adăugat oficialul.
    
EUFOR Althea este conducerea unei forţe militare a Uniunii Europene, formată prin contribuţia a 23 de naţiuni, a declarat László Sticz, miercuri, la faţa locului, pentru presă. General maiorul a adăugat: cotidianul constă în conducerea şi coordonarea acestei capacităţi militare, care în Bosnia şi Herţegovina este completată în mod specific de faptul că trebuie să ajungi să cunoşti liderii politici şi militari ai statului, astfel încât sarcina să fie executată în colaborare cu aceştia. Potrivit mandatului, sarcina EUFOR este de a sprijini activitatea autorităţilor şi organelor din Bosnia şi Herţegovina cu toată puterea, toate forţele armate şi toate mijloacele sale militare.