(MTI) – Prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere, Comisia Europeană a iniţiat o procedură de infringement împotriva Ungariei din cauza legii privind protejarea suveranităţii, deoarece aceasta încalcă legislaţia UE, a anunţat organismul de la Bruxelles, miercuri.

    În declaraţia sa care conţine procedurile de infringement, comisia UE a scris că a decis să iniţieze procedura după o evaluare minuţioasă a noii legi privind protejarea suveranităţii naţionale, adoptată de Parlamentul Ungariei în 12 decembrie 2023 şi în vigoare din 22 decembrie 2023.
    Comisia Europeană consideră că legislaţia ungară încalcă mai multe prevederi ale legislaţiei UE, inclusiv valorile democratice ale UE, principiul democraţiei şi dreptul de vot al cetăţenilor UE. Încalcă o serie de drepturi fundamentale consacrate în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, inclusiv dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, dreptul la protecţia datelor cu caracter personal, libertatea de exprimare şi informare, libertatea de asociere, dreptul la cale de atac şi la un proces echitabil, interzicerea autoincriminării şi obligaţia de confidenţialitate a avocatului. Încalcă, de asemenea, cerinţele legale ale UE privind protecţia datelor cu caracter personal, precum şi câteva reguli care trebuie aplicate pieţei interne, se mai precizează în comunicat.
    Ungaria are la dispoziţie două luni pentru a răspunde la scrisoarea de notificare. În cazul în care nu remediază obiecţiile formulate de Comisia Europeană, organismul de la Bruxelles poate decide să trimită un aviz motivat Ungariei ca următor pas în procedura de infringement.
    Comunicatul explică: prin lege se înfiinţează Oficiul pentru Protecţia Suveranităţii, a cărui sarcină este să investigheze anumite activităţi desfăşurate în beneficiul altor state, respectiv în interesul unor organisme sau organizaţii sau persoane fizice străine, dacă acestea pot încălca sau ameninţa suveranitatea Ungariei.
    Investighează organizaţiile care folosesc finanţare străină pentru a desfăşura activităţi care pot influenţa rezultatul alegerilor sau voinţa electoratului. Legea conţine, de asemenea, prevederi şi modificări ale legislaţiei ungare actuale care interzice candidaţilor, partidelor politice şi asociaţiilor care participă la alegeri să utilizeze fonduri străine pentru a influenţa voinţa electoratului sau să încerce să facă acest lucru în timpul alegerilor, precum şi incriminarea folosirii finanţării în legătură cu alegerile.
    În cadrul pachetului său publicat lunar, care conţine deciziile privind cazurile de infringement, Comisia Europeană iniţiază acţiuni legale împotriva acelor state membre care, în opinia sa, nu şi-au îndeplinit obligaţiile în temeiul dreptului UE. Scopul acestor decizii care afectează diferite sectoare şi domenii de politică ale UE este de a asigura aplicarea corectă a dreptului UE, ţinând cont de interesele cetăţenilor şi companiilor. Comisia Europeană încearcă să rezolve problemele cu statele membre în cauză în primul rând prin dialog. Dacă situaţia nu poate fi rezolvată în urma dialogului, organismul se poate adresa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, a amintit comisia UE.