(MTI) – Consiliul Concurenţei din Ungaria (GVH) iniţiază o procedură împotriva operatorului european al magazinului online Temu, Whaleco Technology Limited, din cauza unei presupuse încălcări a interdicţiei practicării comercializării neloiale, în raport cu consumatorii, a transmis autoritatea, miercuri, către agenţia ungară de presă MTI.

    Comunicatul subliniază că potrivit informaţiilor şi datelor disponibile, Whaleco Technology Limited, o companie înregistrată în Irlanda, este posibil să fie angajat în nişte practici de afişare a preţurilor şi a unor oferte speciale, pe pagina sa de internet şi în aplicaţia mobilă Temu, care poate induce în eroare consumatorii.
    Pentru anumite categorii dintre produsele comercializate, compania promovează chiar şi oferirea unor reduceri “de până la 95%” (sau chiar mai mari), însă o astfel de reducere nu se regăseşte printre rezultatele obţinute după ce se face click pe respectiva categorie, se precizează în comunicat.
    GVH a specificat că a observat, de asemenea, că pe parcursul întregului proces de achiziţie, societatea publică – atât pe pagina de internet, cât şi în aplicaţia de mobil – informări de urgentare a achiziţiei şi care fac referire la disponibilitatea produselor aflate la promoţie, de exemplu: “au mai rămas doar 4 bucăţi”, “stoc aproape epuizat”, “achiziţionat acum 1 minut”, “Grăbeşte-te! Peste x persoane au acest articol în coşul lor”, “Popular! X bucăţi vândute în ultimele 24 de ore”, “Evaluare recentă cu 5 stele de către x persoane”.

    Datorită conţinutului şi prezentării vizuale, aceste mesaje pot avea efectul combinat de a grăbi consumatorii şi de a-i pune sub presiune psihologică în luarea deciziei de a achiziţionare a produsului, a adăugat autoritatea.
    În plus, GVH consideră, de asemenea, că este posibil ca în privinţa produselor pe care le promovează şi distribuie, compania să creeze falsa impresie că produsele pot fi vândute în mod legal, deşi nu conţin marcajul de conformitate “CE”, se mai precizează în comunicat.
    În baza tuturor acestor aspecte, Consiliul Concurenţei din Ungaria iniţiază o procedură împotriva Whaleco Technology Limited, care operează magazinul online Temu, din cauza unei presupuse încălcări a interdicţiei practicării comercializării neloiale, în raport cu consumatorii.

    GVH a atras atenţia asupra faptului că declanşarea procedurii nu înseamnă că societatea a săvârşit încălcarea legii. Procedura are ca scop lămurirea faptelor, respectiv dovedirea presupusei încălcări a legii.
    Perioada prevăzută pentru efectuarea anchetei este de trei luni, perioadă care poate fi prelungită de două ori, de fiecare dată cu maximum două luni, în cazuri justificate. Amenda maximă ce poate fi aplicată în cadrul procedurii poate fi de 13% din încasările din vânzările anuale internaţionale ale companiei respective.