Creşterea salarială începută în anul 2022 şi continuată şi în acest an, va permite ca salariul mediu al cadrelor didactice să ajungă, în 2025, la 844 000 de forinţi (2 087 euro) – a anunţat, luni, la Budapesta, Katalin Balatoni, subsecretar de stat pentru educaţie publică din cadrul Ministerului Ungar de Interne, într-o conferinţă de presă.

Katalin Balatoni a precizat că în acest an creşterea salarială continuă cu 21,2%, iar salariile pentru luna ianuarie au fost deja virate în conturile beneficiarilor.

Majorarea salariilor este finanţată atât din fonduri naţionale, cât şi din fonduri europene: aproximativ 10% din resursele UE şi 90% din surse guvernamentale, pentru care Guvernul ungar a alocat, anul acesta, 339 de miliarde de forinţi (838,81 milioane euro), a explicat subsecretarul de stat.

Katalin Balatoni a menţionat că, în anul 2025, salariul mediu al unui cadru didactic va ajunge la 844 000 de forinţi (2 087 euro), salariul unui cadru didactic debutant cu diplomă universitară va fi de 653 000 de forinţi (1 615 euro), iar cel mai bine plătit director va avea un salariu de 1,7 milioane de forinţi (4 206 euro).

În plus, cadrele didactice care lucrează în localităţi defavorizate sau cu copii din medii defavorizate au beneficiat de o majorare suplimentară de 20%, iar cele care activează în domenii cu deficit de personal, anul acesta au primit un bonus de 7% – a adăugat subsecretarul de stat.

Aceasta a subliniat, de asemenea, că, în ultimele decenii, creşterea salariilor profesorilor a fost determinată de numărul anilor de experienţă, însă odată cu introducerea sistemului de evaluare a performanţei, calitatea muncii a devenit un factor determinant în acest proces.

Rezultatele sunt deja vizibile, deoarece, de anul trecut, numărul cadrelor didactice active este în creştere, iar numărul celor care s-au înscris la formare pedagogică s-a dublat faţă de anul 2022: în septembrie 2024, 15000 de studenţi şi-au început studiile în acest domeniu – a mai informat Katalin Balatoni.

MTI