Maghiarii din Transilvania au la dispoziţie toate mijloacele de a trimite o reprezentare puternică la Bucureşti, pentru ca deciziile care îi privesc să nu fie luate în lipsa lor, a subliniat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, vineri, la Miercurea Ciuc, la evenimentul de campanie electorală a UDMR.

Şeful diplomaţiei ungare a participat alături de preşedintele UDMR Hunor Kelemen, candidat la funcţia de şef de stat, la conferinţa “Cu vocea raţiunii”, care s-a bucurat de o sală plină.

Ministrul ungar de externe a subliniat că potrivit experienţei sale, relaţiile dintre maghiari şi români s-au îmbunătăţit, România a avut de câştigat de pe urma faptului că UDMR s-a aflat la guvernare, lucru confirmat de mai mulţi parteneri români de negociere.

“Am simţit o mare schimbare în atitudinea politicii româneşti faţă de Ungaria atunci când în societatea românească a devenit clar că UDMR a stabilizat funcţionarea guvernului şi a politicii româneşti. A avut o performanţă profesională excelentă, iar în domeniile în care a avut miniştri, lideri, şefi, România s-a descurcat deosebit de bine, lucru de pe urma cărora românii au avut numai de câştigat. Şi trecem în contul politicii româneşti faptul că nu numai că şi-au dat seama de asta, ci au început să o şi spună”, a afirmat Péter Szijjártó.

În ceea ce priveşte mecanismul de formare a politicilor naţionale, ministrul ungar de externe a explicat că guvernul maghiar nu vrea să spună de la Budapesta ce este bine pentru maghiarii de peste graniţele Ungariei, ci reprezentanţii comunităţii naţionale maghiare sunt cei care indică ce fel de ajutor solicită aceştia de la patria-mamă, iar guvernul ungar aflat în funcţie are datoria absolută de a se asigura că aceste cereri şi aşteptări sunt îndeplinite, după posibilităţi, cât mai bine. Prin urmare, nici în plin război, în vremurile sancţiunilor şi inflaţiei, guvernul ungar nu a permis ca sprijinirea comunităţilor maghiare de peste graniţe să devină o victimă a apărării împotriva inflaţiei.

Szijjártó a relatat că şi programele de dezvoltare economică au fost iniţiate de reprezentanţii maghiarilor de peste graniţe. Guvernul Ungariei a sprijinit până acum 6084 de IMM-uri din străinătate cu suma totală de 85 de miliarde de forinţi, iar în urma acestui fapt, în zonele în care locuiesc comunităţile naţionale maghiare au fost realizate investiţii de 170 de miliarde de forinţi, a relatat ministrul.

Cred că o parte a elitei politice româneşti înţelege că aceasta este o situaţie win-win, pentru locurile de muncă au fost create aici, impozitarea are loc aici, oportunităţile pentru furnizori se extind aici, iar eu cred că acesta este un instrument bun pentru ca naţiunea şi părţile naţiunii să devină puternice şi pentru a consolida cooperarea dintre ţara de reşedinţă şi patria-mamă“, a subliniat ministrul ungar de externe.

Hunor Kelemen a confirmat că ţine numai de comunitatea maghiară să se asigure că UDMR “se află acolo, pe teren”, astfel că le-a cerut maghiarilor din Transilvania ca în 24 noiembrie şi 1 decembrie să voteze candidaţii maghiari.

Să folosim acest instrument care este uniunea noastră – pentru că noi nu suntem scopul, noi suntem instrumentul! Modul în care acest instrument poate fi folosit este dacă noi suntem trimişi acolo, în Parlamentul României”, a spus preşedintele UDMR.

Hunor Kelemen a spus că deşi este normal să mai şi greşeşti, în politică există situaţii în care nu este loc de erori, pentru că o decizie greşită poate duce la pagube iremediabile. Ca exemplu, a menţionat iniţiativa opoziţiei de a crea nişte judeţe gigantice; dacă nu vor reuşi să împiedice asta, ar avea ca rezultat vulnerabilitate politică şi o adevărată tragedie pentru comunitate. Consecinţe ireversibile similare ar exista şi dacă reprezentarea comunităţii maghiare în Parlamentul Românie ar fi mai slabă.

Drept o oportunitate de îmbunătăţirea relaţiilor dintre maghiari şi români, Hunor Kelemen a adus în discuţie problemele care pot fi reprezentate în comun. Politicianul maghiar i-a mulţumit lui Péter Szijjártó pentru faptul că preşedinţia ungară a UE a susţinut în mod constant aderarea României la Schengen. În opinia sa, România ar trebui să îşi asume un rol în Balcanii de Vest, totodată a făcut apel la realizarea unei cooperări central-europene, o susţinere comună a intereselor – care să acopere V4, România, Bulgaria şi Austria, ceea ce ar putea reprezenta “un apel la trezire” şi pentru continentul mai larg.

În cursa în care America şi China concurează economic, a fi al treilea înseamnă, de fapt, că aluneci tot mai jos. Alegerea lui Donald Trump ne-a oferit o oportunitate, pentru o secundă există o portiţă, uşa nu va fi deschisă mult timp – acum, Uniunea Europeană poate regândi o serie de chestiuni cu privire la care a eşuat în ultimii ani” – a spus preşedintele UDMR.